Ponedjeljak, 18 Travanj 2016 14:10

Posthumno priznanje dr. Ivanu Šreteru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DODIJELJENO NAJVEĆE HRVATSKO PRIZNANJE „JUNAK HRVATSKOG DOMOVINSKOG RATA“ -

PAKRAC - Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., Mladen Pavković uručio je priznanje „Junak hrvatskog Domovinskog rata“, posthumno za dr. Ivana Šretera njegovoj sestri Veri Bosanac. Ta svečana ceremonija u organizaciji KPD „Sloga“ održana je u „Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu.

IMG 8629Prilikom uručenja priznanja Pavković je istaknuo kako to najviše priznanje u Hrvatskoj za zasluge postignute u obrani zemlje. Do sada je dodjeljivano samo onima koji su domovinu zadužili time što su bili prvi na njenom braniku tijekom rata od 1991. do 1995. godine ili su u bivšoj državi bili prvi po zalaganju za samostalnošću Hrvatske, a dr. Šreter spada među prvu i drugu kategoriju tih ljudi. Ovo priznanje dosad su dobili prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, generali Blago Zadro, Mladen Markač i Ante Gotovina, Kata Šojić, naveo je samo neke Pavković.

O značenju žrtve koju su zatočenici srpskih koncentracijskih logora podnijeli tijekom rata te značenju logora Bučje gdje je 1991. godine zatočen i posljednji put viđen dr. Ivan Šreter govorio je prof. Danijel Rehak iz Vukovara, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskoga rata 90.-91., prisjetila se uloge liječnika koji su tijekom rata odlučili ostati uz svoj narod te dr. Šretera koji je do trenutka otmice bio načelnik Kriznog stožera tadašnje Općine Pakrac i Zapadne Slavonije. Visoki državni dužnosnici od ministra branitelja Tomislava Medveda, izaslanika predsjednice RH Ante Deura, izaslanika ministra unutarnjih poslova te župana Požeško-IMG 8673slavonskog Alojza Tomaševića prisjetili su uloge koju je dr. Ivan Šreter imao u počecima obrane suvereniteta RH u pakračko-lipičkom kraju i cijeloj Zapadnoj Slavoniji.

Domaćin svečanosti predsjednik KPD „Sloga“ Damir Špančić, društva koje godinama čuva kulturnu tradiciju Hrvata u pakračkom kraju i kojeg je dr. Šreter bio aktivni član, iskoristio je priliku i pozvao sve prisutne državne dužnosnike i ministra branitelja Medveda da poduzmu sve kako bi spriječili odlazak mladih ljudi iz Pakraca, zapadne i istočne Slavonije, Banije i drugih krajeva gdje se branila Hrvatske te im osigurali radna mjesta. Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević još jednom je pozvala one koji znaju lokaciju gdje se nalaze posmrtni ostaci dr. Ivana Šretera da dojave vlastima kako bi mogli biti pokopani u obiteljskoj grobnici na pakračkom gradskom groblju. Tijekom svečanosti moglo se čuti o životu i radu dr. Ivana Šretera, a pjesme su recitirali novinarka Dubravka Vukoja i učenica osnovne škole iz Pakraca Kristina Zednik dok su nekoliko glazbenih izvedbi otpjevali Hrvatsko pjevačko društva „Slavča“ iz Nove Gradiške pod ravnanjem Marije Kičić, Ženska pjevačka skupina „Golubica“ iz Batrine te domaća ženska pjevačka skupina KPD „Sloga“ iz Pakraca.
Druga sestra Ankica Havlenka iz Lipika izrazila je žaljenje što uopće nije bila pozvana na ovu svečanost već je za dodjelu posthumnog priznanja njenom bratu doznala iz medija.

Tekst/foto: G. Vukić