Srijeda, 10 Veljača 2016 12:00

Prestanite pušiti na Hrvatski dan nepušenja - Dan bez dima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZ ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO - SLAVONSKE ŽUPANIJE PORUČUJU -

U Hrvatskoj se 10. veljače obilježava Hrvatski dan nepušenja - Dan bez dima, simbolično na prvi dan korizme. Obilježavanju Dana bez dima priključuje se tradicionalno i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije kao ustanova koja promiče zdravlje i bavi se prevencijom bolesti.

Većina pušača u ovom periodu godine razmišlja o prestanku pušenja, a svakom je pušaču, uz veliki osobni trud i čeličnu volju, svaka dodatna motivacija i podrška prilikom prestanka pušenja značajna.

I ove je godine po drugi put u našoj županiji raspisan natječaj „Pušenje odbaci, lovu nabaci“ kroz koji želimo dodatno motivirati pušače da prestanu pušiti, za početak, 30 dana, a uz to imaju mogućnost osvojiti prvu nagradu u iznosu od 3.000,00 kn te još 4 nagrade po 500,00 kn.Jasmina Kovačević

Kako je za sada broj prijavljenih natjecatelja manji od 50, mogućnost osvajanja nagrade je 1:10. Uz mogućnost osvajanja neke od novčanih nagrada svaki će budući nepušač uštedjeti oko 500,00 kn u mjesec dana nepušenja, dok će svakako najveća nagrada biti zdravlje!

 - Treba imati na umu - kaže voditeljica službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević, dr. med. mr. spec. javnog zdravstva, -  da se prestankom pušenja smanjuje zdravstveni rizik za cijeli niz opasnih bolesti. U našoj županiji na prvom mjestu uzroka smrti nalaze se bolesti srca i krvnih žila, a na drugom mjestu je skupina karcinoma. Od bolesti srca i krvnih žila te raka umiru 3 od 4 stanovnika naše županije. Važan čimbenik rizika za ove vodeće uzroke smrti je upravo pušenje.

Kako pobijediti žudnju za cigaretom nakon prestanka pušenja?

Istuširati se, ako je moguće.

Oprati zube pastom od peperminta.

Popiti čašu vode ili voćnog soka.

Primijeniti vježbe opuštanja.

Udahnuti duboko pet puta (polagano).

Grickati mrkvu ili celer. 

Prošetati.

Grickati koštice suncokreta ili buče.

Brojati unazad, počevši od 100.

Popiti šalicu mlijeka. 

Prihvatiti se nekog zanimljivog hobija.

Poslužiti se gumom za žvakanje.

Nazvati prijatelja da mi pomogne.

Ponoviti odluku: "Želim se osloboditi pušenja!" Pogledati na sat i odgodite uzimanje cigarete najmanje za jednu minutu, zatim još jednu, pa još jednu min... I tako najmanje pet minuta.

Nikakva žudnja ne može pobijediti sve predložene postupke zajedno!