Petak, 15 Siječanj 2016 09:58

Traže pojašnjenje sporne odredbe od Hrvatske vatrogasne zajednice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZVANREDNA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA DVD POŽEGA VRATILA IZBAČENE ČLANOVE U DRUŠTVO -

POŽEGA – Nakon Odluke DVD-a Požega kojom su 15 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe grada Požega isključili iz svoje operativne postrojbe podigla se cijela bura u javnosti, jer upravo radi pomirenja odnosa između ta dva vatrogasna sudionika, predloženo je prije nekoliko godina, neka i članovi JVP budu članovi DVD Požega. Stanuju pod istim krovom, odlaze zajedno na požare, društveni život im se isprepliće, no pravog zajedništva tu nikada nije IMG 0630bilo, jer su im izgleda interesi različiti.

- Mi smo dobili naputke od HVZ da izmjenimo i dopunimo svoje Statute, ne samo mi, nego sva Dobrovoljna vatrogasna društva. Mi smo to napravili, po svemu što su oni napisali. Kako sada piše u Statutu u isto vrijeme vatrogasac operativac ne može biti u dvije postrojbe. Može biti običan član bez prava glasa – tumači Šimun Miletić, predsjednik DVD Požega, te na taj način pravda ranije donesenu Odluku koja se temelji na odredbama novog Statuta DVD-a Požega kojeg je prihvatio Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji i kao takav je zakonit. U članku 10. Statuta i članku 6. Izmjena i dopuna statuta jasno je definirano da pripadnici koji su članovi javne vatrogasne postrojbe ne mogu biti pripadnici operativne postrojbe, operativni članovi u DVD-u Požega.

Odluka kojom je isključeno 15 pripadnika JVP donijeta je kada se pristupilo reviziji članstva prilikom koje je utvrđeno da se kao operativni članovi iste osobe vode u dvjema postrojbama. No odluka je izazvala prilično reagiranja, koja su dodatno zategnula odnose između ova dva vrlo važna vatrogasna segmenta u gradu Požegi. Sazvana je izvanredna sjednica Upravnog odbora DVD Požega, na koju su osim većeg broja novinara, došla i nekolicina isključenih članova, stoga se na dnevnom redu kao prva točka dnevnog reda našla Odluka o zatvaranju sjednice za javnost i isključenju medija i ostalih kojiIMG 0632 nisu članovi Upravnog odbora. Odluka je donesena većinom glasova uz jednog suzdržanog i jednog člana protiv.

Upravo nakon napuštanja sjednice došlo je do povika „Lopovi“ od strane pripadnika JVP, što je dovelo do novih iskrica, oštrog verbalnog razračunavanja, koje je moglo i eskalirati u nešto teže. Iako smo mi kao novinari u ovom slučaju neutralni, moramo primijetiti da je i ovo sve bilo nepotrebno, a posebno izazivanje dodatne netrpeljivosti tim dobacivanjima i verbalnim sukobima.

Nakon završetka sjednice UO, predsjednik Šimun Miletić je pročitao Zaključke. – Nakon rasprave UO je donio Odluku da se stavlja izvan snage prijašnja Odluka donesena 11. rujna 2015. Upućuje se upit HVZ kao krovnoj organizaciji s prijedlogom da istu problematiku stavi na razmatranje i donese konačan stav i naputak koji je potrebno dostaviti na teren kako u buduće u radu i odnosu DVD i JVP nebi dolazilo do istih ili sličnih problema.

Na postavljena pitanja novinara Šimun Miletić nije odgovorio niti je želio komentirati i obrazložiti ništa, pa ni da li će on osobno nakon svega podnijeti ostavku.

Tekst/foto: Vladimir Protić