Nedjelja, 17 Siječanj 2016 10:43

Za stradanja u logoru Bučje još nitko nije odgovarao

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

24. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA ZATOČENIKA I ZATVARANJA LOGORA BUČJE -

BUČJE/PAKRAC – I ovog hladnog 16. siječnja nakon 24 godine okupili su se preživjeli logoraši, suborci, rodbina i prijatelji kako bi odali počast svojim najmilijim u Bučju, gdje je osnovan prvi srbočetnički logor 17. kolovoza 1991. godine. U samo nekoliko mjeseci kroz njega je prošlo oko 300 hrvatskih branitelja i civila. Kada su u prosincu započele borbe za oslobođenje u Požeštini i zapadnoj Slavoniji, logoraši su preseljeni u Staru Gradišku i neke druge logore, a najveći dio je razmijenjen na Gavrinici u Pakracu 16. siječnja 1992. godine. Sudbina 22 osobe, među kojima je i predsjednik pakračkog HDZ-a dr. Ivan Šreter, još uvijek se ne zna.
- Vjerujemo u Boga, pravdu i našu državu te se nadam kako ćemo dogodine moći govoriti upravo o tome da su pronađeni ostaci dr. Ivana Šretera i još ponekog nestalog iz logora Bučje, ali i da je bar još poneki zločinac procesuiran ili pokrenut sudski postupak protiv njega. Jer te postupke bit će sve teže organizirati jer logoraši umiru. Ljudi stare, umiru, nestaju pa i oni koji su živi s kojima razgovaram imaju sve manje volje svjedočiti o zločinima što su se događali na ovom mjestu. Zato su ovo zadnji trenuci ako bude dobre volje da se u hrvatskom pravosuđu pokrenu postupci protiv odgovornih i da napokon oni koji su odgovorni za ove zločine u Pakracu, Lipiku i cijeloj Lijepoj našoj, a na prvom mjestu za logor Bučje napokon odgovaraju - rekao je gradonačelnik Grada Pakraca Davor Huška i pozdravio sve okupljene na obilježavanju 24. obljetnice zatvaranja mjesta tuge i sramote onih koji su počinili zlodjela nad logorašima, stradalnicima i mučenicima logora Bučje te uputio izraze sućuti i žalosti okupljenim članovima obitelji logoraša iz Bučja i preživjelim logorašima uz zahvalnost za žrtvu koju su pretrpjeli tijekom Domovinskog rata.
Vijence ispred spomen kapele za mučenike logora Bučje položili su izaslanici Predsjednice RH pukovnik Vlado Čulina, ministra branitelja RH Vinko Kovačić i ministra obrane RH pukovnik Milan Radočaj te predstavnici Požeško-slavonske županije predvođeni dožupanima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem, predstavnici Grada Lipika predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Molnarom, predstavnici Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Pakraca i Lipika predvođeni gradonačelnikom Davorom Huškom, predstavnici Grada Požege predvođeni Željkom Kalićem, predstavnici Grada Daruvara i Općine Sirač, predstavnici PU požeško-slavonske predvođeni načelnikom PP Pakrac Mariom Pjerabonom te predstavnici Udruge civilnih invalida i stradalnika domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih brranitelja, Koordinacije braniteljskih udruga iz Požeško-slavonske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Sisačko-moslavačke županije.

Recitirana i pjesma o Bučju

Zajedničku molitvu za duše poginulih i nestalih logoraša te sve zatvorenike koji su u proteklih 24 godine preminuli predvodio je vojni kapelan Željko Volarić, a izvođenjem nacionalne himne i drugih pjesama ovu komemoraciju uveličao je Gradski pjevački zbor „Lipik“ dok je  Mateo Horak iz Daruvara na trubi odsvirao skladbu „Tišina“ talijanskog skladatelja Ninija Rossa. Ratna novinarka HRT-a i pjesnikinja Dubravka Vukoja pred okupljenim recitirala je svoju pjesmu o logoru Bučje.

Memorijalni polumaraton za stradalnike i zatočenike logora Bučje

IMG 8564

 

Treću godinu zaredom do Bučja su otrčali memorijalnu trku za sve stradalnike i zatočenike logora Duško Štrbac i njegovi prijatelji maratonci iz slatinske udruge „Glasnici istine - Hrvatski maratonci“. Dionicu duljine oko 17,5 kilometara otrčalo je 11 trkača iz Pakraca, Lipika, Zagreba, Virovitice, Slatine, Nove Bukovice i Slavonskog Broda. Uz Pakračanina Duška Štrbca od Doma hrvatskih branitelja do kapelice u Bučju trčali su glasnici istine Pavo Tutenov, Goran Draksler i Nenad Pelengić te Sendi Štrbac, Marko Ljevar, Zlatko Milošević, Mario Kovač, Krešimir Šimić i Mario Lovrešćak. Na putu do Bučja zastali su kako bi zapalili lampione u Kusonju kod spomen ploče na mjestu pogibije Duškovog brata i oca od Sendi te hrvatskog branitelja Vjenceslava Štrbca i u Brusniku kod spomen obilježja za poginule pripadnike 127. virovitičke brigade HV-a.