Srijeda, 13 Siječanj 2016 19:24

Izašao 701. broj tjednika Kronika

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA UŠAO U 15. GODINU IZLAŽENJA SVAKI TJEDAN -

POŽEGA – Ideja o izdavanju tjednika Kronika požeško-slavonska došla je 2001. godine u ekipi koja je do tada već dvije i pol godine izdavala „Poslovni oglasnik“, glasilo koje je obrađivalo isključivo gospodarske teme i u tadašnjoj ekspanziji otvaranja tvrtki kroz oglase povezivalo gospodarstvenike i potencijalne kupce.

- Nekoliko godina prije već se ugasio Požeški list, a netom prije prestao je sa izlaženjem i Požeški vjesnik. Osjećao se prazan prostor na novinskom tržištu, jer osim dvije radio postaje, drugih informativnih glasila nije bilo. Tada se rodila ideja da svoj Poslovni oglasnik proširimo, da dodamo više stranica, da počnemo obrađivati i ostale segmente od politike, lokalne i regionalne samouprave, školstva osnovnog i srednjeg, veleučilišta, poljoprivrede, obrtnika i poduzetnika, kulture, sporta, crne kronike, da pišemo o brojnim udrugama koje se također sve više osnivaju i postaju svakodnevni dio našeg života, da pratimo brojne uspjehe kako pojedinaca, tako i javnih institucija, a da sve malo začinimo i zabavom, razbibrigom, korisnim savjetima iz raznih sfera. Razmatrajući malo oko imena, suglasili smo se da to bude neovisni tjednik, koji će jednako pratiti sve političke opcije, ali i sve jedinice lokalne i regionalne samouprave, te da se zove tjednik Kronika požeško-slavonska, jer smo se odmah odlučili da će to bili lokalne novine koje će obrađivati teme s područja Požeško-slavonske županije. Pratit će i naše sugrađane i tvrtke, sportske kolektive i ostale koji na svom putu budu postizali uspjehe i na drugim područjima Hrvatske, pa i inozemstvu. Znači sve što je vezano za našu županiju. I tako je krenulo sve početkom 2002. godine sa prvim brojem – istakao je glavni urednik Vladimir Protić.

- Nije to bilo jednostavno, no jedna odvažna i odlučna ekipa novinara, fotoreportera, ostalih suradnika uspjela je u samom početku i vrlo brzo se etablirala, a tjednik Kronika postao čitane novine, postao interesantan za oglašivače, službene novine za jedinice lokalne i regionalne samouprave, ubrzo interesantan za oglašivače izvan naše županije koji su imali otvoreno tržište u našoj županiji ili svoje poslovnice. U to vrijeme još nisu bili razvijeni Internet portali, kojih je sada stvarno puno, pa je pisana informacija bila dragocjena. Bilo je i da tako kažem i brojnih pokušaja podmetanja, pa i pokušaja marginaliziranja, jer tada je jedan bivši župan odlučio da će on pokrenuti svoje novine, no ostao je bivši, a njegove novine na nultom broju. Jedan direktor velike bivše tvrtke silno je želio svoje novine, no nije došao ni do početka, a također je ostao bivši. Jedan bivši gradonačelnik također se zanosio idejom da pokrene svoje gradske novine, započeo, ali nije na kraju pokrenuo ništa, i ostao bivši gradonačelnik. Svi ti pokušaji bili su odgovor i odmazda nama jer smo htjeli i uspjeli ostati neovisni, a oni su htjeli da ih prikazujemo drugačije. U to vrijeme još je izlazilo i nekoliko mjesečnika, od kulturnih do čisto političkih biltena, no sve je to polako nestajalo, jer izlaziti svaki tjedan s novinama, napuniti 32 stranice i osigurati ekonomsku održivost cijelog projekta nije jednostavno. To je sve te projekte bazirane na nečemu drugom zaustavilo, tako da smo danas jedini tiskani tjednik na području Požeško-slavonske županije – ističe urednik koji je do sada potpisao svih 701 brojeva novina, i onih normalnih naklada, ali i naklada koje su brojile 4-5 tisuća primjeraka, pa i jedne koja je išla u preko 24 tisuće primjeraka u svako domaćinstvo besplatno.

Kronika svaki tjedan ide dalje !
Pod ovim sloganom izlazila je već u samim svojim početcima, a pod ovim sloganom u ovih preko 700 brojeva otiskano je preko 1,4 milijuna primjeraka sa ukupno preko 22.000 stranica. To znači tisuće članaka, stotine priloga, stotine intervjua, stotine prikaza obrtnika, malih poduzetnika, gospodarstvenika, stotine promocija knjiga, stotine prikazanih izložbi, književnih večeri, stotine koncerata, stotine raznih obljetnica udruga, društava, općina, gradova i županije, stotine raznih projekata škola, institucija, prikazano je stotine nadarenih pojedinaca, ali i teških trenutaka, pojedinačnih ili većih stradanja, crne kronike, gubitka pojedinaca, ali i zabave za sve, od isto toliko križaljki, horoskopa, tisuće viceva i svega onoga što su tijekom izlaženja kreirali sami čitatelji.

Tjednik Kronika nisu samo novine koje informiraju, nego i obrazuju, prikazuju naša politička kretanja, gospodarska stremljenja, kretanje društva u svom razvoju i napretku.

- Tjednik Kronika kroz vrijeme postaje i inicijator i promotor te pokreće i brojne manifestacije i događanja, organizira uspješne foto natječaje za čitatelje, organizira natječaj za kratku priču, pa izdaje i Zbirku kratkih priča, organizira natječaj Pišem ti pjesmu, organizirao je do sada pet Sajmova antikviteta, četiri Švarglijade, organizira Etno susrete Požeštine s izborom najljepše narodne nošnje, najljepše djevojke za udaju, najljepše uređenog stola na tradiciji baštine, organizira Čvarkijadu u kojoj se natječu najbolji majstori za čvarak iz čitave Slavonije, organizira Festival kulenove seke na kojem se okupilo 72 proizvođača kulenovih seka iz tri županije, uskoro će i treća Sarmijada, ali i neki novi projekti koji se rađaju u redakciji tjednika Kronika.

Kao medijski pokrovitelj sudjeluje u brojnim manifestacijama od smotri folklora, dječjih i zabavnih festivala, sportskih događanja i natjecanja do humanitarnih akcija. Unatrag pet godina pokrenuto je i internetsko izdanje tjednika Kronika, koje ima vrlo veliku čitanost, kako u županiji, Hrvatskoj, tako i izvan države, posebno onih koji svoje porijeklo vuku iz ovih krajeva, a raširili su se po cijelom svijetu – kaže urednik i dodaje da ga je cijelo vrijeme vodila i ona poznata izreka „Ono što nije napisano, nije se ni dogodilo“ koju su malo modificirali pa je poznat slogan „Ono o čemu niste čitali u Kronici nije se ni dogodilo“. Danas redakciju čini 12 zaposlenih novinara, fotoreportera i vanjskih honorarnih suradnika. U početku se tjednik Kronika tiskao u vlastitoj tiskari, a posljednjih osam godina na velikoj novinskoj rotaciji u dnevnom listu Glas Slavonije u Osijeku. Od tada je Kronika i poslovni partner Glasa Slavonije, te radi i djeluje kao požeško dopisništvo i predstavništvo Glasa Slavonije.

- Danas nakon tolikog odmaka mogu zahvaliti vlasnicima i upravama tvrtki koje su nas od prvog dana prepoznale i podržale, prepoznale u nama svog partnera, posebno tvrtkama u gradu Požegi, načelnicima i gradonačelnicima koji su prepoznali značaj novina za pravovremeno i pravilno informiranje svojih građana, županije koja nas je uvijek podupirala u tom cilju stalnog izlaženja i informiranja građana, a posebno tisućama čitatelja koji svakog tjedna kupuju svoj broj Kronike od kolportera, na kioscima, u svojim najbližim prodavaonicama, stotine onih koji kao pretplatnici nalaze svoj broj Kronike u svom sandučiću već u srijedu uvečer i tijekom noći, svima koji su nas podržavali, hrabrili, uputili kritike da budemo bolji, pomagali svojim radom i idejama da ostvarimo nešto više. Hvala svima – zaključuje urednik, a kako se nalazimo na početku nove godine svima upućuje i čestitku za sretnu i uspješnu Novu 2016. godinu, puno zdravlja i osobnog zadovoljstva.