Ponedjeljak, 11 Siječanj 2016 08:56

Izložba fotografija potaknuta stihovima „Cesarićeva poezija u mom oku“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VEĆ 11. GODINU OŠ DOBRIŠE CESARIĆA PROVODI PROJEKT „CESARIĆ U CESARIĆU“ -

POŽEGA – Požeška Osnovna škola Dobriše Cesarića već 11. godinu provodi školski projekt povodom obilježavanja godišnjice rođenja velikog hrvatskog pjesnika, Dobriše Cesarića, rođenog u Požegi 10. siječnja 1902. godine. Njihov projekt „Cesarić u Cesariću“ kroz brojne školske aktivnosti uvijek kao polazište ima Cesarićeve pjesme, koje svake godine u školskim i vanškolskim aktivnostima obrađuju učenici i učitelji na posebno odabranu temu, a ove godine tema je bila „Domoljublje“ s naglaskom na zavičajno domoljublje. Deset godina i grad Požega je povodom obljetnice rođenja Dobriše Cesarića organizirao vrlo uspješne i dobro primljene međunarodne susrete pjesnika u manifestaciji „Dani Dobriše Cesarića“, no od toga se nažalost odustalo, zadnji jubilarni 10. održani 2012. godine.

Učenici i njihovi učitelji, te djelatnici škole prvo su položili vijenac na rodnu kuću Dobriše Cesarića, na kojoj o tome svjedoči postavljena spomen ploča. U nastavku obilježavanja u Galeriji Ciraki postavljena je izložba fotografija učenika foto sekcije, koje su učinile tri učenice tražeći poveznicu pjesama i fotografije u svom užem zavičaju, Požegi, zavičaju i pjesnika Dobriše Cesarića.

- 10. je siječnja, dan rođenja Dobriše Cesarića, a 11. godinu za redom provodimo školski projekt, kojim tematski obrađujemo Cesarićeve pjesme. Sve započinjemo ovom izložbom fotografija koje su nastale od rujna mjeseca sve do sada, a fotografije nam donose naš uži zavičaj. Inače kroz cijelu godinu provodimo projekt „Cesarić u Cesariću“ a završne manifestacije odvijaju se u siječnju, zaključno sa 29. siječnja kada je predviđen i „Dan otvorenih vrata škole“, sa nizom aktivnosti, predavanja, radionica, za učenike, učitelje i roditelje, a u goste im dolaze i učenici iz brojnih županijskih škola – istakla je ravnateljica prof. Zvjezdana Krip.

Mentorica cijelog projekta koji je rezultirao ovom izložbom fotografija je Marija Mrkojević, koja ističe da je do realizacije došlo zapravo od onog trenutka kada je škola nabavila vrlo kvalitetan i vrijedan foto aparat. – Na ovoj izložbi izložili smo 21 rad koji su napravile tri učenice, Iva Katić, Lucija Krnčević i Ivana Bartošak. One su napravile gotovo dvije tisuće fotografija, a ovdje smo izložili najbolje po izboru učenica i one koje najbolje dočaravaju stihove Cesarićeve poezije. Učenice su nastojale objektivom fotoaparata uloviti trenutke koje nalazimo u Cesarićevim stihovima, kao što su ljubav, svjetlost, radost, čežnja, osamljenost. Nadamo se da smo uspješno spojili fotografiju i poeziju.

Iva Katić, učenica 8 b razreda kaže da je u Cesarićevoj poeziji našla puno motiva za fotografiju. – Puno motiva ima u samoj prirodi, u gradu Požegi, domoljublju, igri. Napravili smo zaista puno fotografija, a ovdje sam izložila sedam najuspješnijih koje najbolje dočaravaju stihove koje sam izabrala.

Tekst/foto: Vladimir Protić