Subota, 09 Siječanj 2016 14:29

Najveće Vincelovo i ove godine bit će u Vetovu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

VETOVAČKI VINARI NAPRAVILI KOBASICU I SLANINU ZA VINCELOVSKI ŠTAP -

Uz dobrovoljni prilog za čašu hrana i vino besplatni na Vincelovu u Vetovu

VETOVO – Sve bolje vinske manifestacije organizira najmlađa udruga Vinara „Veteri Castra“ u Vetovu, a već od prošle godine preuzeli su primat što se tiče posjetitelja i organizacije vinskih manifestacija i od obližnjeg Kutjeva. Svakako to postižu svojim zajedništvom, kako udruge vinara, tako i svih ostalih udruga u Vetovu, koje sve zajednički djeluju kada su u pitanju manifestacije u njihovom naselju, ali i dobrim planom rada. Tako su dva tjedna prije organizirali svinjokolju, i sami napravili sve potrebne kobasice i slaninu za vincelovski štap.

- Mi sve u našem selu Vetovu radimo s posebnim štihom i svojim osebujnim stilom, a za Vincelovo se počnemo pripremati čim završi prošlo Vincelovo. Cijelu godinu se pripremamo, a sada u zadnjih mjesec dana to intenziviramo. Danas smo organizirali svinjokolju od doniranih svinja koje su nam donirali Jozo Petrović i Ivan Strapač. Pripremit ćemo 600 kobasica za štapove, slaninu za štapove, a rebra, bunceke i ostalo skuhat ćemo u kazanu sa 600 litara graha. Bit će sve domaće i nadam se da će biti dosta, jer naše Vincelovo pohodi nekoliko tisuća posjetitelja. Mi svim posjetiteljima ostavljamo da sponzoriraju čašu za vino, a sve ostalo, hrana i vino na štandovima je besplatna. To zajedno priprema Udruga vinara, a i svaki vinar i svaka udruga na svojim štandovima još će počastiti goste s hranom i pićem – istakao je Branko Jakobović, predsjednik udruge vinara.

Manifestacija Vincelovo u Vetovu kreće u subotu 23. siječnja od 14 sati, a traje duboko u noć. Nakon rezidbe loze i posvete vinograda na Trgu sv. Vinka, krenut će kočije s snašama i dečkima u narodnim nošnjama, koji će na tradicionalan način, šibama kao nekada, povezati vinograd. – Nakon toga kreće zabavni program koji ove godine vodi TS Bisernica i njihovi prijatelji, a to su naši poznati tamburaški sastavi iz Velike, kaptola i Kutjeva. Nama je drago da se skupi što više ljudi, prošle godine to je bilo preko dvije do tri tisuće ljudi, tako da smo ostali bez čaša, sve su izdane uz prilog, a ove godine nabavit ćemo ih i više da dostane za sve. Svatko svoju čašu dobije uz donaciju, a visinu ostavljamo svojim posjetiteljima da odrede sami – kaže Jakobović dodajući da i tridesetak kuna nije puno obzirom da je za sve osigurana hrana i piće nakon toga na prostoru Trga.

Ova najmlađa udruga svakako je dobar primjer svima, pogotovo onim starijim udrugama vinara, koje su nekada također na svoja Vincelova privlačile veliki broj ljudi. Jedna od takvih masovnih tradicija je Vincelovo u Velikoj koje ove godine slavi čak 25 godina slavlja Vincekova u Velikoj, na kojoj se uvijek okuplja veliki broj ljudi. Za 16. siječnja najavljeno Vincelovo u Kutjevu je otkazano, a istoga dana u organizaciji vinara iz Lukača održat će se od 15 sati Vincelovo u Lukaču.

- Moram reći da smo svi ranije napravili dogovor i odredili datume kada tko organizira Vincelovo, i sa udrugom u Kaptolu, Lukaču, Velikoj i Kutjevu, da se to rasporedi. Prije tri godine mi smo uzeli za Vetovo da budemo uvijek zadnji, subota iza sv. Vinka. Mi i sad znamo da je kod nas nagodinu Vincelovo 28, slijedeće godine 27. siječnja i tako sve godine unaprijed. Tako je dogovoreno, no neki to stalno pomiču, kao da nas žele minirati. Evo udruga u Kutjevu je zajedno s Gradom i TZ Kutjevo organizirala 16. siječnja, no to se nekima nije svidjelo, pa su promijenili i željeli da budu isti dan kad i mi. Sada su pomakli na petak 22. siječnja. Mi smo tu blizu u istom gradu i nevolimo takva pomicanja. Nadam se da će se neke usijane glave malo ohladiti i da će se to ubuduće normalizirati – dodao je Jakobović, koji vodi udrugu od 66 članova, a samo nam kolinju došlo je njih 25 pomoći u pripremi, jer kažu to je sve naše i za naš vinski blagdan. Uz rad našle su se tu i dvije harmonike, pa je uz pjesmu sve išlo još i lakše. Lovačko društvo je osiguralo nekoliko fazana i pataka za odličan paprikaš, pa je i vino koje su donijeli vinari lakše išlo. Svaki vinar od nas želi na taj blagdan počastiti svoje goste i brojne posjetitelje, kažu, pa im nije teško ni ovo odraditi. Ovo zajedništvo pomogli su TZ Kutjevo, Požeško-slavonska županija i njena TZ, tvrtke Spin Valis, APP, Kutjevo d.d., Hypo Alpe Adria i dr., a Vetovčani sve pozivaju, „Dođite na Vincelovo u Vetovo“.

Tekst/foto: Vladimir Protić