Petak, 08 Siječanj 2016 11:29

Dizajn za inkluziju financiran sredstvima EU

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA UDRUGA „MI“ I GRAD POŽEGA U NOVOM PROJEKTU -

POŽEGA – Dizajn za inkluziju je projekt koji u partnerstvu s Gradom Požega, Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama Mi, suradnjom s Hrvatskim dizajnerskim društvom provodi British Council u Hrvatskoj. Projekt se provodi uz 94% financiranje Europske unije, a vrijednost projekta je 144 tisuće eura.

IMG 0491Projekt je namijenjen nezaposlenim osobama s invaliditetom i lokalnoj zajednici u Požeško-slavonskoj županiji. Glavni cilj projekta je doprinijeti promicanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom te povećati njihovu zapošljivost i pristup tržištu rada kroz razvoj znanja i vještina. Projektom se također nastoji potaknuti osobe s invaliditetom na aktivan pristup tržištu rada, ali i ukazati potencijalnim poslodavcima na sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom kako bi se otvorile nove prilika za njihovo zapošljavanje.

- Prvi dan radionica počinje danas i provodit će se cijeli slijedeći tjedan. Ovdje je skupina dizajnera iz 8 europskih zemalja i Japana, a u radionice su uključeni štićenici Udruge Mi i ostale osobe s invaliditetom s područja ove županije, a svi će zajedno raditi na novim proizvodima. Novi proizvodi će oslikavati duh udruge ali i grada Požege, koja nema baš dobro rješenje za svoje suvenire. IMG 0493Nadamo se da ćemo kroz ove radionice u toj suradnji možda dizajnirati neke nove proizvode koji će biti zanimljivi i relevantni za Požegu. Ove radionice su prema našim dosadašnjim iskustvima izuzetno korisne, jer pružaju polaznicima da razviju neke svoje sposobnosti koje su do sada možda bile skrivene, a koje stručne osobe kao dizajneri znaju izvući na površinu - istakla je Rosana Besednik iz British Concila koja je sudjelovala u ovakvom projektu i radionicama u Zagrebu, Osijeku i Belišću.

Na radionicama profesionalni dizajneri će surađivati s osobama s invaliditetom na razvoju novih, tržištu zanimljivih proizvoda, oslanjajući se na postojeće iskustvo, vještine, sklonosti i interese osoba s invaliditetom, ali i razvojne potencijale i strateške prioritete Požeško-slavonske županije.

IMG 0495- Kroz ovakve projekte zaista se povećava i vidljivost u društvu osoba s invaliditetom. Nakon svih radionica upriličit ćemo jednu prezentaciju o svemu što je učinjeno, a nakon nekoliko mjeseci imat ćemo i izložbu pilot proizvoda koji su nastali na radionicama. Napravit ćemo i jednu marketinšku strategiju kako bi se ovi proizvodi mogli plasirati na tržište i kako bi mogli saživjeti. U projekt je uključeno 50-tak polaznika – istakla je Rosana Besednik, a u finalizaciju ideja i dizajnerskih radova uključuju se Obrtnička škola Požega sa svojim radionicama za praktičnu nastavu i drvna industrija Spin Valis iz Požege.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
British Concil je međunarodna organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za obrazovne i kulturne veze koja djeluje u više od sto zemalja širom svijeta. Razmjenom znanja i ideja između ljudi u svijetu British Council razvija suradnju i povjerenje između Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja. U suradnji s partnerima djeluje u Hrvatskoj već 70 godina.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IMG 0497Udruga „Mi“ je humanitarna, neprofitna nestranačka udruga osnovana 1998. godine, na inicijativu roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Trenutno kroz članstvo okuplja 57 obitelji djece s posebnim potrebama odnosno 67-ero djece i osoba s poteškoćama u razvoju s intelektualnim i fizičkim poteškoćama, različitih dijagnoza bolesti i različitih uzrasta. Iz mnogobrojnih uspješno provedenih projekata izgrađen je Centar koji se sastoji od dvije zgrade koje su prilagođene osobama s poteškoćama, a koje su izgrađene na zemljištu dobivenom od grada Požega.

Tekst/foto: Vladimir Protić