Utorak, 05 Siječanj 2016 22:05

Tradicionalni domjenak Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požega uoči Božića

Ocijeni sadržaj
(40 glasova)

POŽEGA – Članovi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Požega održali su u svojim prostorijama tradicionalni domjenak uoči pravoslavnog Božića. – Ovo je tradicija koju provodimo od 2008. godine, kada je uvedeno obilježavanje pravoslavnog Božića. Vijeće srpske nacionalne manjine djeluje od 2003. godine kada je osnovano i sada trenutno djeluje IMG 0448četvrti saziv vijeća. Vijeće broji 15 članova i zastupljeno je sa 50% žena. Prije nekoliko godina pokrenuli su i učenje ćirilice za djecu osnovno školskog uzrasta, no trenutno nema zainteresiranih. Vijeće djeluje kontinuirano uz potporu osnivača, grada Požege. Organizirali smo nekoliko predstava, a odlazimo u obilazak kulturnih i vjerskih institucija, a ove godine planiramo posjetiti manastir Krka – istakao je predsjednik vijeća Tihomir Aleksić, pozdravljajući goste, zamjenika ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijana Cesarika, saborskog zastupnika Zdravka Ronka, požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i ostale goste.

- Zadovoljstvo mi je da sam danas ovdje s vama i da vam čestitam kao vjernicima sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini, a nadam se da će naša suradnja i dalje biti na zavidnoj razini – rekao je gradonačelnik Neferović zaželjevši svima i puno zdravlja i uspjeha.

IMG 0456Svoje žaljenje što se ovaj skup održava u ovom malom prostoru i sa sve manje ljudi izrazio je Marijan Cesarik. – Ja sam ovdje svake godine i nikada nije bilo ovako malo ljudi. Želim vam od srca da idućih godina to bude više ljudi, jer nekada je Srpsko nacionalno vijeće u proračunu grada Požege imalo znatno veća sredstva. Više nego dvostruko su smanjena, a bio je i jedan zaposleni djelatnik. Neke stvari koje smo kao RH ispregovarali s EU i naša je obveza da štitimo interese svake nacionalne manjine. Apeliram na gradsku vlast da se to promijeni i da vi ovo redovito godišnje okupljanje održite u znatno većem prostoru.

Saborski zastupnik Zdravko Ronko obećao je da će Vijeću srpske nacionalne manjine vratiti pozicije kakve su bile nekada, te svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić i srpsku pravoslavnu novu godinu.

IMG 0466Kratku molitvu održao je požeški paroh Aleksandar Bjelić s tradicionalnom pozivom „Mir božji, Hristos se rodi“, a uslijedilo je i ceremonijalno kidanje pogače božićne česnice.

Tekst/foto: Vladimir Protić