Subota, 26 Prosinac 2015 22:57

5. Bosansko prelo uz violinu i šargiju

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA KOMUŠANA I PRIJATELJA KOMUŠANA BRESTOVAC -

POŽEGA – Peto po redu, sada već tradicionalno „Bosansko prelo“ u Požegi organizirala je Udruga Komušana i prijatelja Komušine u Restoranu Sara babin Vir. Organizira se između Božića i Nove godine, jer tada se po riječima organizatora svi Komušani iz župe Komušina u Bosni, raspršeni po Hrvatskoj i inozemstvu nađu na okupu sa svojim obiteljima. To je jedinstvena prilika da se uz violinu i šargiju, tradicionalne instrumente od Usore do Save, zapjevaju pjesme i zaigra kolo. Osim domaćih pjevača i Kulturno umjetničkog društva Komušani iz Brestovca u originalnim narodnim nošnjama, koji djeluju kao sekcija Udruge Komušina u tome ima pomažu i gostujući pjevači i izvorne pjevačke skupine. Ove godine gostovali su izvorne sviračke skupine Usorski izvori, Braća Jozić i Izvor Bosne, te pjevači narodnih pjesama Anto Ilić Olja i Mirko Ilić uz pratnju glazbenog sastava.

- Udruga djeluje četiri godine a članovi su uglavnom Komušani, koji su doseljeni ili protjerani iz Bosne. Uglavnom iz područja župe Komušina i mjesta Komušina i Teslića. Godinu dana kasnije osnovali smo i Kulturno umjetničko društvo koje njeguje običaje našeg kraja i koje ćemo na prelu i prikazati. Oni će izvesti nekoliko kola koja su se tradicionalno igrala u Komušini, kolo pruđa i cik cak. Kako imamo i puno djece koja su rođena, ovdje u Slavoniji, za njih su odgovorne bake koje su ih naučile pjesme i plesove, naša kola – kaže predsjednik udruge Jozo Ilić, koji dodaje da su najviše problema imali sa pronalaženjem i prikupljanjem narodnih nošnji, jer se za vrijeme odlaska u ratno vrijeme nije imalo vremena to ponijeti. Nešto se prikupljalo, a nešto se i kasnije izrađivalo, a dio je kupljen i nedavno. U Požeštinu se iz Komušine doselilo oko 280 obitelji.

5. Bosansko prelo otvorio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji je sa svojim zamjenikom Darkom Puljašićem nazočio prelu. Znajući da su brojni Komušani došli iz ekonomskih razloga prije rata, a ostali u ratnom vihoru, poželio je da se uvijek dobro osjećaju u Požeštini i gradu Požegi koji ih prihvaća.