Nedjelja, 27 Prosinac 2015 11:00

Svi smo išli s ciljem za bolje sutra

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽAVANJE 24. GODIŠNJICE OSLOBAĐANJA ZLOGLASNOG UPORIŠTA BUČJE -

PAKRAC / BUČJE – Dvadeset i šestog prosinca 1991. godine oslobođen je još jedan dio okupiranog područja i otvoreno je prometovanje cestovnim pravcem od Požege prema Pakracu kojim se nije moglo kretati zbog okupacije tog dijela područja. Branitelji koji su sudjelovali u toj akciji drže da je to jedan od najsvjetlijih dana za Požeško-slavonsku županiju u tima danima koji će danas ostaviti duboki trag zapisan neizbrisivim slovima u povijesti.DSC 0314

- Sve se ovo i ovaj današnji dan ne može opisati riječima kao i ovo veselje koje se ne može usporediti s ničim. Kada smo kretali u ove akcije o tome uopće nismo razmišljali kao i to što mladići koji su išli u ovu akciju nisu razmišljali da li će poginuti ili ne. Svi smo išli s ciljem za bolje sutra. Žrtve su nažalost tu, a na nama je da ih se sjetimo. I danas smo upravo ovdje da bi mladim generacijama skrenuli pozornost, koje se nisu niti rodile u to vrijeme, da su ovdje poginuli ljudi -istakao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije koji je naglasio kako je ta akcija prva oslobodilačka akcija u RH u kojoj je oslobođen jedan značajan dio prostora za kojeg se može reći da je te 1991. godine oslobođen veći prostor nego li je to napravljeno u akciji Bljesak.

Borbena djelovanja i oslobađanje drugog okupiranog dijela moralo je stati iz razloga jer je tjedan dana iza akcije oslobađanja Bučja, 3. siječnja, sklopljeno DSC 0322Sarajevsko primirje iz kojeg se razloga nije moglo više borbeno djelovati.

-Da nije bilo tog primirja mi bismo oslobodili Okučane i došli bi do rijeke Save. Mi danas razmišljamo da do akcije Bljesak ne bi ni dolazilo da smo nastavili sa ovim borbenim djelovanjima jer je tada bio veliki zanos i elan i ništa nas ne bi tada zaustavilo – dodao je Pavelić.

Poznato je da su na Bučju u logoru bili zatočeni brojni logoraši – branitelji i civili. Našim dolaskom na Bučje nije bilo više nikoga, pretpostavlja se da su u paničnom bijegu odvedeni prema Okučanima i Bosni, dok je jedan dio “skončao” za čije se grobove još niti dan danas ne zna.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su predstavnici Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, gradonačelnik Pakraca Davor Huška i gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, predstavnici Vojarne 123. brigade Požege, Policijske uprave požeško-slavonske te predstavnici 127. brigade iz Virovitice.

Na kraju se svima obratio voditelj Koordinacija udruga proizašlih izDSC 0339 Domovinskog rata Požeško-slavonske županije umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić koji je zahvalio svima na odazivu izražavajući duboko žaljenje zbog ne odaziva predstavnika drugih gradova. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uputila je pismo isprike zbog ne mogućnosti dolaska na obilježavanje 24. godišnjice oslobađanja Bučja zbog ranije preuzetih državničkih obveza.

Tekst/foto: pozega.eu