Subota, 26 Prosinac 2015 11:50

Održana komemoracija za Marka Baričevića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLETERNICA – U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica održana je komemoracija povodom smrti dipl. ing. agronomije Marka Baričevića, saborskog zastupnika u miru. Rođen 8. srpnja 1947. godine, preminuo 24. prosinca 2015.

IMG 9696- Ugledao si svjetlo dana u svom pitomom mjestu Sesvete, u srcu prkosne i ponosne, a nama tako drage Slavonije. Bilo je to vrijeme bijede i neimaštine, ali i vrijeme bogatstva u vidu brojnosti dječjih usta, cike i vriske po blatnjavim sokacima i prašnjavim puteljcima. Vrijeme neumitno teče, u tebi se rađaju snovi i uviđaš ga kruh sa sedam kora održava sve na životu, ali da moraju slijediti novi iskoraci kako bi se uskladile želje i mogućnosti – istakao je u komemorativnom govoru Ivan Gregurić, ispred Društva agronoma.

Marko 1964. upisuje Gimnaziju u Požegi, a nakon završetka upisuje Agronomski fakultet u Zagrebu. – Bilo je to ispunjenje dječačkih snova. Usvajanjem znanja iz suvremene poljoprivredne znanosti sve više osjećao svoj na svome i sam sebe uvjeravao da je to ono za što se treba žrtvovati. Po prirodi vedar, komunikativan i druželjubiv uvijek je u svome okruženju stvarao atmosferu opuštenosti, mladenačke tolerancije, uzajamnog poštovanja i pravednosti. Nakon završetka studija želja je bila vratiti se u rodni kraj, kao agronom i početi raditi kao mladi stručnjak – ističe Gregurić na komemoraciji, te dodaje kako se Marko odmah zapošljava u kombinatu Kutjevu, gdje se vrlo brzo afirmira i postaje rukovoditelj, a preko dva desetljeća vodi Kooperaciju Pleternica.

IMG 9697- Svojim kratkim dosjetkama uvijek je u društvu stvarao pozitivnu atmosferu i posebno je bio sretan kada je mogao povezivati ljude i poticati ih da se druže i surađuju. Izuzetno je velik, također njegov doprinos u održavanju glazbenih manifestacija, a posebno festivala Zlatne žice Slavonije, a obnašao je i dužnost tajnika Društva agronoma. Marko, posebno ćeš nedostajati nama, tvojim kolegama iz Gimnazije, jer si godišnjice do sada ti organizirao. Toliko si silno želio proslaviti 50-tu godišnjicu mature i samo ti je nedostajalo nekoliko mjeseci, ali igra zle sudbine prekinula je nit koja razdvaja život od smrti – istakao je Gregurić u posljednjem pozdravu Marku Baričeviću na komemoraciji.

Od Marka Baričevića, kolege iz sabora, na komemoraciji se oprostio i Franjo Lucić, saborski zastupnik. - Bio si lirska duša koja je svoje nadahnuće crpila korijenjem duboko uraslim u crnicu sesvetačkog polja, ritove uz Vrbovu, ognjišta predaka, a čiji obzori nisu bili zaklonjeni planinama koje okružuju tvoj zavičaj nego su sezali mnogo mnogo dalje. Sezali su tvoji obzori tamo gdje si stjecao obrazovanje, prijatelje znance. Sezali su tamo gdje događaji nisu prolazili pored tebe, nego si uvijek nastojao i bio njihovim sudionikom.

U Zagrebu nisi stjecao samo obrazovanje agronoma, nego si bio aktivnim sudionikom studentskih događaja tadašnjeg vremena kada nisi ustuknuo niti pred represijom sustava. Vrativši se u Pleternicu, odnosno svoje Sesvete, bio si sudionikom svih događaja u gospodarskom i društvenom životu sredine. Svojim radom u kooperaciji, NK Slaviji, Konjičkom klubu, Cvjetićima glazbe, Zlatnim žicama, Agronomskom IMG 9710društvu, Hrvatskom saboru te mnogim drugim organizacijama i udrugama, ostavljao si uvijek svoj veliki doprinos. Ovdje moram naglasiti upravo 'svoj' jer Marko je baš takav i bio. Bio je svoj u djelovanju, odijevanju i ponašanju.

A tek kako si volio tamburaše. Kako si bio sretan kad je Stanka snimao spot baš u tvojim Sesvetama, na tvom imanju kada nas je povezivao stih "Nek mi neko izračuna, sve ću prodat sutra" svjesne da te formule nema, svjesne da se uspomene ne mogu obračunati nego samo živjeti – istakao je Lucić na komemoraciji.

U knjigu žalosti koja je izložena u Hrvatskoj knjižnici Pleternica upisali su se prijatelji, suradnici i rodbina.

Tekst/foto: Vladimir Protić