Utorak, 15 Prosinac 2015 12:58

"Drugi svjetski rat u Europi i svijetu"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRALO PREDAVANJE -

POŽEGA - Proteklog vikenda u organizaciji Povijesnog društva Požega u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je predavanje povodom obilježavanja 70 godina od završetka drugog svjetskog rata na temu „Drugi svjetski rat u Europi i svijetu“. Predavanje je održala profesorica povijesti Mihaela Markovac, iz OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjevu.PC101675

- Na ovom predavanju stavljeni su naglasci na podatke koji su manje poznati, kao što je nasilje nad ženama u konačnici rata, u proljeće 1945. godine posebno u Njemačkoj, o stradanju vojnika koji su se našli na poraženoj strani. Prema jednom kanadskom autoru, američki i francuski saveznici su na području poražene Njemačke imali 1.900 logora u kojima je umrlo preko milijun njemačkih vojnika - rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega.

- Ovim predavanjem je stavljen naglasak na problematiku koja se tek otvara, a to je nasilje nad ženama u drugom svjetskom ratu. Došla sam do podataka da su brojne žene bez obzira na kojim stranama bile proživjele neke oblike nasilja od različitih strana vojnika i pri tome najviše mislim na silovanja. U svom istraživanju našla sam podatak da je silovano između 860 tisuća i 2 milijuna Njemica u posljednjim godinama rata. To su nova istraživanja i samo vrh ledenog brijega koji tek treba istražiti – istaknula je Mihaela Markovac.

Tekst/foto: Vanja Protić