Nedjelja, 13 Prosinac 2015 11:58

Organizirali međunarodni simpozij 7. Štamparovi dani

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA ANDRIJA ŠTAMPAR -

PLETERNICA – Sedmi puta za redom Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar organizirala je „Štamparove dane“ u suradnji s Hrvatskim društvom mladih liječnika i Panonskim institutom za narodno zdravlje uz pokroviteljstvo HAZU, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Gradova Požega i Pleternica, općine Velika i Požeško-slavonske županije.

Ovaj trodnevni simpozij započeo je dvodnevnom radionicom prevencijeIMG 4524 međuvršnjačkog nasilja koja je provedene u najvećoj školi na području županije, OŠ fra Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici, u koju su bili uključeni učenici viših razreda.

Studenti završnih godina studija medicine su u naseljima Kuzmica, Srednje Selo, Viškovci i Blacko anketirali stanovništvo po pitanjima zdravlja, te stanovništvu mjerili rizične čimbenike, od glukoze, lipida i krvnog tlaka.

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici trećeg dana održan je Međunarodni simpozij s temom „Zdravi stilovi života“ na kojoj su izlagali priznati stručnjaci i znanstvenici. Glavna tema simpozija je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života.

-Trebamo raditi na razvijanju svijesti o važnosti zdravog života. Slobodan sam reći da je kod nas najveći problem slaba tjelesna aktivnost, nekretanje. Svi pomalo zaboravljamo kako je to zdravo živjeti iz kojeg razloga pokušavamo istaknuti važnost zdravog življenja i da trebamo raditi na prevenciji, a ne liječiti se. Kada se dođe do liječenja to je znak da su zdravi stilovi života odavno zanemareni. Fizičke su nam aktivnosti zamijenjene sjedilačkim aktivnostima kojom nikako ne možemo u tolikoj mjeri potrošiti unesenu količinu energije – istakao je dr. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija IMG 4636Štampar.

Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i sveopće javnosti čuli na simpoziju uz raspravu s eminentnim stručnjacima iz navedenog područja.

- Simpozij „Zdravi stilovi života“ koji predstavlja kombinaciju 7. Štamparovih dana Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar koja se bavi preventivno edukativnim aktivnostima u sklopu prevencije kardiovaskularnih rizika i prevencije raka maternice i drugih bolesti. Štamparevi dani su tro etapni projekt u sklopu kojeg smo ovih dana radili i na projektu „Budi cool, ne budi bully“ u svim razredima od petog do osmog u Osnovnoj školi u Pleternici gdje smo proveli edukacije kroz radionice sa 430 učenika. Rad sa djecom je za nas jedno veliko iskustvo koju smo educirali o verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju. Zaključak je da su djeca najviše izložena verbalnom i fizičkom nasilju što smo sve zajednički detektirali i na to stavili veliki akcent – rekao je Mario Mašić, dr. med., voditelj programa Simpozija i koordinator radionica o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u Udruzi narodnog zdravlja.

- Danas ću govoriti o prevenciji moždanog udara koje će se predavanje uklopiti u temu o zdravom stilu življenja jer je dokazano znanstvenim istraživanjem da svatko od nas može puno učiniti za prevenciju i očuvanje zdravlja mozga. Tu je ključno nekoliko elemenata, jedno je hrana, redovitaIMG 4509 tjelesna aktivnost, nošenje sa stresom i vježbanje moždanih funkcija. Kada bi sve to čovjek unio u svoju svakodnevicu mnoge bi se bolesti mogle spriječiti. Iz toga je na nama stručnjacima da o tome nešto više kažemo kako bi se sve to ukorporiralo u vlastiti život. Mi smo ovdje u Slavoniji i ne trebamo bježati od one tradicionalne prehrane. U tome treba uživati ali takva hrana ne smije biti u svakodnevnom jelovniku, treba u tome biti balans i da u organizam unosimo sve namirnice o čemu treba voditi računa – istakla je Akademkinja Vida Demarin.

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Drago Šubarić je izrazio zadovoljstvo što je baš njegov fakultet suorganizator simpozija u kojem jednu od glavnih tema zauzima hrana i zdravi stilovi života što je uska poveznica sa Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. Posebno je istakao da se velika financijska sredstva koriste za lijekove, a jako je dobro IMG 4640poznato da se jako puno može prevenirati na zdravoj prehrani i liječiti se zdravom prehranom. U Hrvatskoj je iz godine u godinu porast potrošnje lijekova. Pet milijardi kuna godišnje dajemo za lijekove. Odgovorno tvrdimo da se značajan dio tih sredstava može uštedjeti pravilnom prehranom u čemu veliki doprinos može dati Prehrambeno-tehnološki fakultet.

- Naglasit ću ono što je vezano za aterosklerozu i koje su novosti u nastanku tog procesa, koji su ishodi te bolesti i rizični čimbenici koji doprinose takvim bolestima na krvnim žilama, a napravit ću i jedan osvrt na najčešće komplikacije koje su vezane za tu bolest. Da bi izbjegli takve bolesti potreban je zdrav stil života, tjelesna aktivnost, njegovanje mediteranskog načina ishrane, smanjivanje životinjskih masti što je problem našeg područja – istakao je dr. sc. Ivan Barišić, internist, kardiolog u Općoj županijskoj bolnici Požega.

Zaključak simpozija je da se samo zajedno, inter i multidisciplinarno, moramo okrenuti ideji zdravog življenja, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova, pobolijevanja i gubitka kvalitete života i povećanog mortaliteta uzrokovanog nezdravim stilovima života.

Tekst: Vladimir Protić