Ponedjeljak, 30 Studeni 2015 14:49

Izložba projekta "Prilika za sve"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAJEDNIČKI PROJEKT UČENIKA OSNOVNE I SREDNJIH ŠKOLA -

POŽEGA - U OŠ Julija Kempfa otvorena je humanitarna izložba učeničkih radova nastalih iz projekta „Prilika za sve“. Riječ je o projektu u kojemu su sudjelovali učenici i učitelji posebnih odjela i razredne nastave s učenicima predmetne nastave i srednjih škola s ciljem poticanja zajedničke suradnje i druženja učenika s posebnim potrebama te učenika iz redovnih razrednih odjeljenja. Bila je to prilika da učenici pokažu što su sve napravili, od magneta, staklenki, svijećnjaka i božićnih čestitki do zimnice, soka od kruške i aronije, džema od marelica i drugo.

- Početkom školske godine pokušali smo osmisliti projekt po kojem će naša škola biti prepoznatljiva i nije bilo puno dvojbi o kakvom bi projektu trebala biti riječ. Sam naziv projekta "Prilika za sve" nam puno toga govori, dajemo svim učenicima priliku bez obzira na godine, bez obzira na mogućnosti i poteškoće kojima se oni nose da rade u radionicama sa svojim prijateljima koje su osmislile učiteljice, edukatori i rehabilitatori i učiteljice razredne nastave. Našu školu pohađaju učenici s posebnim potrebama i većim poteškoćama u razvoju. Trenutno je u školi devet odjela i odgojno obrazovnih skupina s ukupno 41 učenikom iz cijele Požeško-slavonske županije - rekla je Kornelija Sabljak ravnateljica OŠ Julija Kempfa te dodala kako je cilj projekta integracija učenika s poteškoćama u zajednicu, senzibiliziranje drugih učenika škole, roditelja i cijele zajednice za život osoba s poteškoćama. Vrlo smo zadovoljni uspjehom projekta jer osmjeh na licima naših učenika govori nam više od tisuću riječi, ovo današnje događanje nije kraj našeg projekta, on se nastavlja kroz radionice koje ćemo održavati svaki tjedan i nadamo se da će zaživjeti i sljedećih godina.

Svi posjetitelji mogli su kupiti rukotvorine ovih vrijednih osnovnoškolaca i tako pomoći u prikupljanju sredstava za obnovu rampe na ulazu u školu.

- Sve naše radove možete pogledati na štandovima, a što vam se najviše svidi, uz dobrotvorni prilog, možete ponijeti kući. Sav dobrotvorni prilog škola će uložiti u infrastrukturu za poboljšanje rampe na ulazu u školu. Naš današnji sajam početak je obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava idućega tjedna - poručili su učenici posebnog razrednog odjeljenja brojnim posjetiteljima njihove izložbe.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović obišao je i pregledao sve radove koje su učenici napravili te ga dočekali s veselom pjesmom, ali i ponekim zagrljajem.

- Moramo zajedno raditi na tome da sva djeca u našem gradu imaju ravnopravne uvjete za učenje i odrastanje, ali i da s ovakvim zajedničkim akcijama u našem gradu imamo senzibilitet za osobe s posebnim potrebama. Drago mi je da u ovoj školi, uz sve ono što vrijedni nastavnici, ravnateljica i asistenti koji rade u nastavi s učenicima, rade na tome da se svi osjećaju korisnima i jednakima – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Projekt "Prilika za sve" je početak obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se održava ovaj tjedan, a OŠ Julija Kempfa u suradnji s Udrugom "Mogu sve" iz Zagreba 13. prosinca u nedjelju organizira u dvorani Sokol druženje učenika s Djedom Božićnjakom te turnir u Beli u školi gdje sav dobrotvorni prilog ide također za izgradnju rampe za učenike s invaliditetom.

Tekst/foto: Alen Protić