Nedjelja, 29 Studeni 2015 11:43

Požeška krigla okupila 100-njak pivara iz Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ČETVRTI SUSRET MALIH PIVARA HOBISTA U POŽEGI -

POŽEGA – Sada već dvije godine Udruga pivara Požega organizira susrete malih pivara u početku s područja Slavonije, poslije iz ostatka kontinentalnog dijela Hrvatske, a na ovim četvrtim susretima 4. Požeškoj krigli, gostovalo je IMG 7133i nekoliko pivara iz BiH. Požeška krigla ima dva svoja izdanja godišnje, jedno ljetno i jedno zimsko.

– Udruga pivara Požega sada broji preko 30 članova, a čine ju hobisti koji aktivno kuhaju pivo. Pivo rade samo za sebe i svoje prijatelje, te ovakve susrete i gostovanja kada idemo kod drugih udruga i pivara. Znači mi smo i dalje hobisti, a jedan od naših prvih članova prije šest mjeseci pokrenuo je svoj posao sa pivom i otvorio malu pivovaru. To je prvi pivar koji se za sada uspješno održava, Požežani su zadovoljni kvalitetom domaćeg piva. Požega iako poznata kao vinarski kraj, ima dugu tradiciju pivarstva i veliki broj ljubitelja piva. Ta tradicija je jedno vrijeme bila prekinuta, a mi je ponovno pokušavamo vratiti – istakao je Tin Lehner, predsjednik požeških pivara, koji je dodao da je i dobra dostupnost sirovina na tržištu, pa čak i dostava preko internetskih narudžbi, potakla je ljude da se sami okušaju u proizvodnji i spravljanju pivo.

IMG 7138– Sada u ovo zimsko vrijeme našom 4. kriglom pokušali smo okupiti još veći broj hobista iz cijele Hrvatske, prvenstveno na druženju i kušanju različitih piva. To su prvenstveno naši gosti s dosadašnjih druženja, ali i novi koji su došli na priču onih kojima se to svidjelo. Danas su ovdje ponuđena zimska jača piva, crna i svijetla, s više alkohola. Ovo godišnje doba za sobom vuče takav stil piva, pretežno alkohola jača piva, koja se postižu većim udjelom slada žitarica i jačim dodatkom hmelja i aroma.

U Pakracu za sada djeluje samo jedan pivar, koji ima svojih prijatelja ljubitelja piva, pa kako kaže Marko Svjetličić, koji sada zakuha dvije ture po 30-tak litara piva mjesečno, možda uskoro krene još netko. – Malo više od godinu dana kuham pivo, a na požešku kriglu dolazim evo treći puta. To je meni za sada hobi, a mislim da svaki pivar mašta o tome da mu to postane i posao i da krene s proizvodnjom piva. Mislim da to ima perspektivu, jer ako u Njemačkoj svako selo može imati nekoliko pivovara, može kod nas bar svaki grad imati po koju svoju pivovaru. Sirovine za sada jednostavno nabavljam iz tvrtke „Sve za pivo“.

IMG 7143Iz Križevaca je došao Aleksandar Karre koji također po nekoliko puta mjesečno zakuha pivo – Kod nas je to krenulo i ima nas već pet-šest koji doma kuhamo pivo. Ovisno o sezoni ima tu nekoliko vrsta piva koja su zastupljena, uglavnom radimo aromatičnija piva, jačih ukusa, jačih alkohola, više hmeljeno pivo, ono što se ne može naći u širokoj ponudi. Prije tri godine krenula je kod nas u Križevcima jedna mala pivovara.

Tekst/foto: Vladimir Protić