Ponedjeljak, 30 Studeni 2015 18:07

Nakon dogradnje navalno vatrogasno vozilo stiglo u DVD Grabarje

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

NOVA DONACIJA VATROGASNIH VOZILA IZ TIROLA -

GRABARJE – Po planu donacija koje je Vatrogasnoj zajednici Požeško-slavonske županije odobrila Vlada austrijske pokrajine Tirol, došla su još dva vatrogasna vozila. Nakon nužne dogradnje vozila su stigla u DVD Grabarje i DVD Ivandol.

IMG 7242Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije koji je vozila dopratio: - Vlada Tirola ponovno je dala još jednu donaciju sa dva vatrogasna vozila koja su namijenjena za Dobrovoljno vatrogasna društva Grabarje i Ivandol. Iako je prvotna odluka Vlade Tirola bila da će samo središnja društva opskrbljivati s vozilima i opremom uspjeli smo ih nagovoriti i dokazati procjenama i planovima da su vozila osim središnjim društvima potrebna i onima manjima odnosno jačim i značajnijim društvima kao što je ovo ovdje, na rubnom dijelu županije, u raskrižjima prometnih pravaca, DVD Grabarju. Vozila koja smo ovoga puta dobili nisu imala potrebitu opremu. Odlučili smo da napravimo nadogradnju u vozilima kako bi dobili navalna vozila jer oba imaju produžene kabine u kojima se može voziti posada od sedam do osam ljudi. Uz pomoć grada Kutjeva i općine Brestovac, zajedničkim financijskim sredstvima uz potporu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije zatvorili smo financijsku konstrukciju i dali smo vozila da se u njih nadogradi potrebna oprema u tvrtku MG Rijeka kao najpovoljnijeg ponuđača. U vozila su nadograđene cisterne s vodom, u jednom 1.600 u drugom 1.300 litara, pumpe visokog pritiska i vitla brze navale, čime smo dobili navalna IMG 7263vozila kojima se može na najbolji mogući način obaviti intervencija. Ta vozila daju mogućnost gašenja požara ili barem da se u prvom dijelu spriječi širenje požara do dolaska središnje postrojbe sa jačom i kvalitetnijom tehnikom. U svako vozilo je uloženo preko 100 tisuća kuna.

Kako Vlada Tirola želi za naše područje zaokružiti opremanjem svih središnjih društava sa kompletnom opremom po procjeni od vatrogasne ugroženosti, očekuju nas još slijedeće donacije. - Po planu je dobivanje vozila iz Tirola, još u ovoj godini, u prosincu, dolazi tehničko vatrogasno vozilo za DVD Kaptol i jedno manje navalno vozilo za DVD Sulkovci. Uz vozilo za DVD Kaptol doći će i tehnički alat za prometne nesreće za DVD Jakšić. Naredne godine navalna vozila trebaju dobiti društva u Kaptolu, Jakšiću i Kutjevu te DVD Čaglin tehničko vozilo. Vlada Tirola želi do kraja 2016 godine zaokružiti plan nabave i doniranja vozila čime će se zaokružiti sve potrebe kod svih društava. Do kraja 2017. godine i manja društva bi trebala dobiti sva potrebna vozila i dio opreme – istakao je predsjednik Petrović.

IMG 7244- Ovo je važan dan za Grabarje i sve vatrogasce. Konačno su dobili vozilo koje već duže vremena priželjkuju ali i zaslužuju svojim neumornim radom i brojnim aktivnostima. Evo stiglo je vozilo u potpunosti opremljeno u kojem je nadograđena oprema za koju je grad Kutjevo iz proračuna izdvojio 35 tisuća kuna, a ostali dio je pokriven iz sredstava Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Vatrogasne zajednice požeško-slavonske županije. Želim da za to vozilo bude što manje potrebe za intervencijama a više za vježbama – rekao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir.

Predsjednik DVD-a Grabarje, Vido Branko bio je najzadovoljniji, jer neće više u upotrebi za gašenje požara biti traktorska cisterna, već navalno vozilo za brzi dolazak i još brži napad na požar. - Nakon dugi niz godina ostvarile su nam se želje da smo dobili takvo vozilo u naše selo. Ovdje je aktivno preko 200 članova u vatrogasnom društvu u kojem su uključena djeca od osnovne škole pa sve do starijih generacija. Stvorili smo jednu bazu dobrih članova jer radimo na tome, na protupožarnoj preventivi što je veoma važno. Vozilo koje smo dobili je jako veliki doprinos našem selu. IMG 7265Zahvaljujem se Vladi Tirola, našoj Vatrogasnoj zajednici i Vatrogasnom centru Kutjevo. Ništa ne bi bilo bez pomoći grada Kutjeva. Dobili smo nešto što nam puno znači. Rješavamo se stare vatrogasne cisterne koja će ostati u spomen na sve što je do sada s njom napravljeno. Novo vozilo će biti puno efikasnije u rješavanju svih potreba.

Tekst/foto: Vladimir Protić