Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 22:17

Promocija knjige „Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD HAZU U POŽEGI -

POŽEGA - Dvorana HGK u Požegi bila je zaista popunjena do posljednjeg mjesta na predstavljanju knjige i udžbenika, požeškog autora doc. dr. sc. Damira Matokovića, prim. dr. med. „Radiološka mjerenja linija, osi i kutova koštano-zglobnog sustava“. Predstavljanje knjige u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, održali su uz samog autora, akademik Marko Pećina, prof. dr. sc. Savo Jovanović, prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, uz moderatoricu Anđu Raič, prof.

Knjiga je nastala na osnovu stručnog, znanstvenog i nastavnog djelovanja doc. Matokovića, i plod je dugotrajnog rada i saznanja iz prakse rada, osobito linija i kutova u koštano-zglobnom sustavu. Knjiga je ujedno i udžbenik namijenjen studentima 5. godine medicine kolegija Ortopedije, koji sadrži 11 poglavlja, 321 stranicu i 840 ilustracija. Izuzetno će koristiti specijalistima ortopedije, traumatolozima, radiolozima, pedijatrima, fizijatrima, neurokirurzima te liječnicima obiteljske medicine.

“Ovo je stručna knjiga koja se bavi problematikom koja je kruh svagdašnji ortopeda, traumatologa, fizijatara, radiologa i svih koji su uključeni u liječenje bolesnika s koštano-zglobnom patologijom. U knjizi su sistematizirano opisana mjerenja po pojedinim dijelovima tijela i na taj način je po prvi puta u Hrvatskoj, pa možda i šire, na jedan sustavan način obilježena ova problematika. Naime, obično su mjerenja uključena uz neke druge bolesti pa se samo usput spominju, a ovo je prvi udžbenik koji to cjelovito i sustavno opisuje – kaže o svojoj knjizi doc. Matoković koju je knjigu stvarao paralelno radeći u Općoj županijskoj bolnici Požega i kao nastavnik i suradnik katedre za ortopediju i fizikalnu rehabilitacijsku medicinu Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

Tekst/foto: Vladimir Protić