Ponedjeljak, 09 Studeni 2015 10:09

Martinje u Kutjevu: Tradicionalna delicija vol na ražnju, a izostala pučka veselica krštenja mošta

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

MARTINJE U KUTJEVO PONOVNO UZ VELIKI BROJ PLANINARA IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA -

KUTJEVO – Niz godina kutjevačko Martinje privlači veliki broj planinara iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih država, a taj datum planinarska društva imaju unesen u svoj kalendar izleta. Tako je bilo ove godine, veselo i zabavno uz kutjevačka vina već prvog dana, kada su pristigli planinari koji ostaju dva dana u kutjevačkoj destinaciji, ali i brojni Kutjevčani i njihovi gosti. Otvorena su vrata svih vinskih podruma kutjevačkih vinara, a tako i staroga i najpoznatijeg podruma Kutjeva d.d., koji bilježi svoje postojanje već 800 godina. Na pozornici su se izmjenjivale zabavne i tamburaške grupe, a na jedinstvenom Trgu graševine u centru Kutjeva se i zaplesalo. Nastupili su mladi tamburaški sastav Sanjari, Kutjevačko-čaglinska kombinacija, domaće tamburašice Garavuše i TS Posegana, dok je na stadionu u večernjim satima svoj koncert održala TS Bisernica.

Uz pozdravne govore kutjevačkog gradonačelnika Josipa Budimira, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je darivao najuzorniju hrvatsku seosku ženu Mariju Ribičić iz Grabarja, mjesta s područja grada Kutjeva, a zajedno s saborskim zastupnikom Franjom Lucićem zapalili su i vatru na kojoj se pekao vol na ražnju. – Ove godine ovo će biti delicija za prste polizati, jer je na ražnju završio vrlo mlada životinja od 500 kg. Sad od 18 sati, pečemo ga cijelu noć do sutra ujutro, kada polako u slojevima skidamo zarezivanjem pečeno meso, a onda ga još dba sata dinstamo s povrćem u umaku. Tek tada ta posebna delicija ide na stol – istakao je dugogodišnji majstor za vola na ražnju, koji je ispekao desetke junadi, Ivan Cerovac.

Drugog dana planinari se već ujutro krenuli put nekoliko planinarskih ruta u planinarenje po vinogradarskim površinama i šumama Krndije. Bilo je ponuđeno nekoliko staza od dva, tri ili četiri sata planinarenja. Nakon povratka očekivala ih je dobra okrepa na brojnim postavljenim štandovima, od slavonskog hot-doga, kulena i čvaraka, do roštilja, čobanca i vola na ražnju, a bilo je i dalmatinskih specijaliteta, ribe na gradele i crnog rižota od sipe. Na desetak štandova nudilo se poznato vino kutjevačkog vinogorja koje ste mogli kušati kupnjom čaše i etuia za 20 kuna.

Izostao tradicionalni običaj pučkog krštenja mošta

Dobroj zabavi i plesu na Trgu graševine kumovalo je dobro vrijeme, no ovaj puta izostao je vinski kum ali i vinski biskup te čitava pučka veselica krštenja mošta i nadasve narodni, tradicionalni humoristični običaj kojim su Kutjevčani godinama privlačili i uveseljavali svoje goste. Zašto je tome tako i naši vinski biskupi i vinski kardinal za ovu pučku ceremoniju dobivaju pozive iz cijele Požeštine, Požeško-slavonske županije, kontinentalne Hrvatske, ali sve više i s morskih destinacija, pa su čak i neki hoteli u vrijeme Martinja uveli te običaje, samo iz Kutjeva ne.

Nastupom KUD-ova i pjevačkih skupina na velikoj pozornici na Trgu graševine, ušli smo u završnicu Martinja u Kutjevu, a nastup grupe Kas rasplamsao je veselje i ples . Nitko nije primijetio da je pala i večer, a nastavak večeri ispunio je koncert Dražena Zečića.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić