Subota, 07 Studeni 2015 14:30

Ponosni kum požeškom moštu, obrtnik Drago Glasnović

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKO MARTINJE U PJEŠAČKOJ ZONI I TRADICIONALNI OBRED KRŠTENJA MOŠTA -

POŽEGA – Prvo ovogodišnje Martinje i tradicionalni obred krštenja mošta održao se u dopodnevnim satima subotnjeg jutra u pješačkoj zoni grada Požega. Ovaj običaj u požeškom vinogorju vinogradari bilježe više od sto godina, spoj je tradicije i pučke veselice, a u novije vrijeme ceremonijal obreda postaje sve više turistička atrakcija. U Požeštini posebno što je desetke godina imala vinskog biskupa Vladu Bauera, poznatog baritona i vinogradara koji je taj obred u kombinaciji s izvrsnom kostimografijom i scenografijom, uz poznate slavonske pjesme doveo do branda i pronio širom Hrvatske, pa sve do morskih destinacija. Stoga je jednoglasnom odlukom svih vinskih biskupa iz cijele kontinentalne Hrvatske imenovan za vinskog kardinala. Upravo pod vodstvom vinskog kardinala Bauera održana je i ceremonija krštenja vina iz požeškog vinogorja, poznatih padina iznad Požege, koja vinogradarske površine pamte i prije dolaska Turaka, ali i po bitkama protiv Turaka koje su održane na brdu Sokolovcu, danas potpuno pod vinogradarskim nasadima, od kada je Požega i oslobođena od Turaka.

Uz veselu molitvu koja započinje „oslobodi nas bože… svih zala, od loše godine, lošeg mošta, do financa i inspekcija, šećera i kuma vodovoda, došlo se do samog krštenja mošta i njegovog pretvaranja u vino. Ponosni kum koji je držao krštenca, bio je poznati požeški obrtnika, ali i vinogradar sa Sokolovca, Drago Glasnović, malo se borio s povećim peharom od 7 decilitara vina, kojega je kum dužan popiti. Na kraju su uz kuma i vinskog kardinala, sada s mladim vinom uz bačvu nazdravili požeški gradonačelnik Vedran Neferović, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić, ali i okupljeni građani, svi zajedno uz pjesmu tamburaškog sastava Bisernica i Borisa Ćiru Gašparca Požeškog. – Čast mi je biti vinskim kumom u ovako starom i povijesno značajnom gradu Požegi. Volim vina, volim glazbu i tradiciju, volim pjesmu i izuzetno se zabavljam danas – rekao je vinski kum Glasnović, svjestan samo časti koje je dobio, a još ne shvaćajući i obveze koje vinski kum ima. Osim velike fešte koju mora pripremiti mora cijele godine do idućeg Martinja redovito obilaziti sve podrume, kušati vina i paziti vinogradare. Nadamo se pošto voli vino i pjesmu da mu to neće teško pasti.

Na postavljenim štandovima uz vruće slavonske lepinje građani su mogli kupiti domaće proizvode od meda, sira, lavande, aronije, vina požeškog, kaptolačkog i kutjevačkog vinogorja, suvenire, dječje igračke, zlatovez, ručne radove, nošnje i poznate slavonske rekle, a svoje štandove sa proizvodima imale su i Poljoprivredno-prehrambena škola i školska zadruga Cucurbita iz Brestovca.

Drage goste u gardu Požegi pozdravio je gradonačelnik Neferović koji je pozvao sve da okušaju okuse jeseni grada Požege koji se nude na brojnim štandovima. – Možemo sve kušati i svi zajedno uživati, a najviše naravno u vinu, onome po čemu je Požeština i Zlatna dolina nadaleko poznata. Nazdravimo svi zajedno i u lijepom ozračju dočekajmo skore zimske dane.

Dodijeljene su i šampionske titule najboljim proizvođačima meda sa 6. Županijskog natjecanja proizvođača meda. 

Tekst i fotografije: Vladimir Protić