Subota, 31 Listopad 2015 13:45

Nesmijemo ih zaboraviti jer su nas svojom žrtvom zadužili

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA FORMIRANJA 76. BATALJUNA HV -

LIPIK / PAKRAC - Povodom obljetnice osnutka 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske 28. listopada kod spomen obilježja poginulim braniteljima na groblju i spomenika dr. Franji Tuđmanu u Lipiku svijeće su zapalili izaslanstvo Grada Lipika, Grada Pakraca i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog IMG 6350rata te kod spomen obilježja poginulim braniteljima na groblju, spomenika dr. Franji Tuđmanu i dr. Ivanu Šreteru u Pakracu lampione su zapalili izaslanstvo Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca, Grada Lipika i predstavnika udruga. Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima u Hrvatskom domu "dr. Franjo Tuđman" održana je tribina "76. samostalni bataljun HV" u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora grada Pakrac-Lipik na kojoj je gostovao župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. Tribinu u Hrvatskom domu povodom 24. godišnjice osnutka 76. samostalnog bataljuna HV-a koju je organizirao Hrvatski časnički zbor grada Pakrac-Lipik započeo je s emotivnim prisjećanjem na sve poginule pripadnike bataljuna i dragovoljnih branitelja ovog kraja uz njihove fotografije na video zidu, umirovljeni časnik HV satnik Željko Špelić. U prezentaciji su navedene osnovne informacije o njima te okolnosti i mjesta gdje je svaki poginuo što, kako je Špelić istaknuo, ne smijemo nikada zaboraviti jer su nas svojom žrtvom zadužili da govorimo o ratnim događanjima na našem području prenoseći istinu. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević čestitao je braniteljima na obljetnici njihove postrojbe istaknuvši kako ne smijemo dozvoliti nikome da mijenja povijest, a pogotovo onima koji su nas napadali.

IMG 6348- Mi smo bili tu, mi smo bili tamo gdje nas je domovima zvala. Bez obzira na dužnosti i činove, nije bitno što danas radimo jer svi smo mi prolaznici kroz život. Važno je da ostane istina i trajni dokumenti koje nitko neće moći mijenjati. Zato dragi prijatelji, suborci i kolege koji ste ovdje, ja vam se zahvaljujem što čuvate uspomenu na vrijeme iz 1991. godine. Ovdje su vođene prve i najbitnije operacije i zato je bitno promovirati zaslugu zapadne Slavonije koju je imala u Domovinskom ratu. Tada smo krenuli, zapadna Slavonija se ponovno digla i mi smo slomili to zlo koje nas je napadalo - rekao je župan Tomašević.

Potom je Špelić prikazao događaje iz razdoblja od 18. kolovoza 1991. godine do 3. siječnja 1992. godine odnosno potpisivanja Sarajevskog primirja pri čemu je temeljito podsjetio na djelovanje ove postrojbe, ustroja i organiziranja obrane, a posebno na najveće ratne bitke za Batinjane, Derezu, Grahovljane, Kusonje, oslobađanje Lipika i Dobrovca te naglasio kako je 76. bataljun bio prva organizirana vojna postrojba za obranu cijelog područja tadašnje općine Pakrac uz pripadnike hrvatske policije koji su se brinuli za obranu samog naselja Pakrac. Već drugi dan nakon osnivanja bataljuna izvedena je i prva akcija postrojbe pod kodnim imenom "Breza" kojom je oslobođeno područje Turkovače. Od osnutka kroz 76. bataljun prošlo je oko 1.700 pripadnika, 87 ih je poginulo, a više od 300 ranjeno. Nakon Sarajevskog primirja preustrojen je u Domobransku bojnu, a zatim u Pješačku bojnu 52. domobranske pukovnije u Daruvaru u čijem su sastavu pripadnici sudjelovali u operacijama "Bljesak", "Oluja" i "Una" te osiguravali državnu granicu na rijeci Savi između tih operacija.

- Trudimo se prikupiti što više podataka o postrojbi i njezinim pripadnicima kako bi dokumentirali što više činjenica, a na kraju cilj nam je napraviti nastavni program koji bi mogli prezentirati djeci u školama - zaključio je Špelić.

Tekst/foto: Gordan Vukić