Utorak, 03 Studeni 2015 23:13

Crveni križ: Uručena priznanja višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŠEST DARIVATELJA PREMAŠILO STOTINU DAVANJA KRVI - REKORDER POŽEŠTINE ZDENKO ŠOJAT SA 126 DOBROVOLJNIH DAVANJA KRVI -

POŽEGA – Povodom obilježavanja Dana darovatelja krvi Društvo Crvenog križa Požega upriličilo je svečanost, podjelu priznanja i nagrada višestrukim, jubilarnim darivateljima krvi. Njihov dan, a posebnu njihovu humanu gestu, kojom dajući krv spašavaju ljudske živote, čestitao je dr. sc. Borislav Miličević. On je istakao da se niz godina na području Požeštine u mjesečnim akcijama prikupi oko 1.800 doza krvi. Čestitkama su se pridružili zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, koji su i uručili priznanja i darove za jubilarce u darovanju krvi, za 30, 40, 50, 75, 100 i više davanja.

Zahvalnice kod žena primile su Slavica Mihaljević iz Požege za 25 darivanja krvi, Marija Dalić iz Velike za 30 darovanja, Ljubica Skeleđić iz Požege za 35 darovanja i Nada Ušurić iz Požege za čak 78 darovanja krvi. - Počela sam davnih sedamdesetih godina darovati krv, nastavit ću i dalje dok god me služi zdravlje. Do sada sam krv darovala 78 puta, samo iz humanitarnih razloga.

Prije se moglo doći u bolnicu i darovati krv, danas je to malo drugačije, daje se samo u određene dane, tako da nekada čovjek jednostavno nema vremena - istakla je Nada Ušurić.

Zahvalnice kod muškaraca primilo je 46 osoba za 30 darovanja krvi, 24 osobe za 40 darovanja, 8 muškaraca za 50 darovanja, 5 za 75 darovanja i dvojica za 100 darovanja krvi. No požeški Crveni križ bilježi i neke zaista rekordne brojke kada je darovalaštvo krvi u pitanju, pa su tako priznanja i darove primili i Zvonko Balas za 106 darovanja krvi, Vlatko Gagić za 106 puta, Anto Čolić za 108 puta, Anton Kranjc za 119 puta, Željko Rakić za 120 puta i Zdenko Šojat za 126 puta darovanu krv.

Krv je počeo darovati još kao srednjoškolac, ističe Marijan Pavelić, koji je od sada darivatelj bio 102 puta. – Prva davanja u srednjoj školi su bila zbog slobodnih dana, a nastavio sam i u vojsci jer se zbog toga skraćivao vojni rok. Uvijek je bila i ta humanitarna strana prisutna, zbog toga sam s darovanjem krv i nastavio. Poslije darivanja uvijek je u tebi osjećaj da si nekome pomogao, no na sreću meni do sada nikada nije trebala krv.

Tekst/foto: Vladimir Protić