Srijeda, 21 Listopad 2015 13:46

Međunarodno osposobljavanje vatrogasnih zapovjednika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SUDJELOVALO 11 ZAPOVJEDNIKA S PODRUČJA NAŠE ŽUPANIJE -

TELFS / AUSTRIA - Velika suradnja vatrogasaca Hrvatske i austrijskog Tirola rezultirala je još jednim uspješnim projektom koji je realiziran u Zemaljskoj vatrogasnoj školi u Telfsu. Naime, prihvaćena je ideja iz Tirola da naši vatrogasni zapovjednici dođu u njihovu vatrogasnu školu koju pohađaju vatrogasci iz cijeloga Tirola kako bi razmijenili iskustva u radu te prošli osposobljavanje za vatrogasne zapovjednike što je i realizirano od 12. do 16. listopada.

DSC 5956Najzastupljeniji sudionici obuke, njih 11, bili su zapovjednici iz naše županije, predstavnici Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, odnosno DVD-a Čaglin, Kutjevo, Kaptol, Velika, Pleternica, Jakšić, Požega, Brestovac, Lipik te JVP grada Požege i JVP Požeško-slavonske županije. Iz Hrvatske je bilo i 6 predstavnika Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije te po 2 zapovjednika iz Bosne i Hercegovine (Stari Vitez) i Kosova (Kosovska Mitrovica).

Naši vatrogasni zapovjednici su u pet dana prošli teorijski i praktični dio osposobljavanja raznih vatrogasnih situacija kao što su: spašavanje osobe iz dubina, ispod vozila prilikom prometne nesreće, ventiliranje prostora zahvaćenog požarom, relejna dobava vode, crpljenje vode iz otvorenih izvor. Stečeno novo iskustvo vrlo je vrijedno jer su vatrogasci tokom 5 dana mogli dosta novih stvari naučiti ili već naučene usporediti s viđenim u školi. Uvjeti koje vatrogasci u Tirolu imaju prilikom svog vatrogasnog školovanja su odlični. Oni nisu ograničeni u slučaju vremenskih neprilika, hladnog ili kišovitog vremena ili nedostatkom opreme, alata ili uređaja. Uz to imaju i kvalitetne predavače, uvjete i opremljenost predavaonica te samim time i kvalitetniju obuku.

 DSCN1515Tijekom obuke u sklopu Projekta pomoći i razvitka dobrovoljnog vatrogastva, upriličena je i svečana primopredaja vozila i opreme koju austrijska Vlada pokrajine Tirol i vatrogasci doniraju na našem prostoru. Tako je DVD Velika od FF Münster preuzela vatrogasno vozilo marke Mercedes. Vozilo je namijenjeno za gašenje požara i prijevoz opreme bez spremnika za vodu. Vozilo su preuzeli i vatrogasci iz Kosova, a DVD-u Stari Vitez doniran je hidraulični tehnički alat i osobna zaštitna oprema. Svečanoj primopredaji nazočili su potpredsjednik parlamenta Anton Mattle, vatrogasni zapovjednik Tirola Petar Hölzl, vatrogasni inspektor Tirola Alfons Gruber, koordinator za projekt Peter Logar, bivši zapovjednik vatrogasaca Tirola Klaus Erler, gradonačelnici i vatrogasci iz mjesta iz kojih su vozila te vatrogasci, sudionici obuke.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Marko Ašenbrener