Srijeda, 21 Listopad 2015 16:30

Postavljene 3 nadstrešnice na autobusna stajališta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT „UČENIK PUTNIK“ SA ZAKLADOM "SLAGALICA" USPJEŠNO REALIZIRAN -

ČAGLIN – Osnovnu školu Stjepan Radić u Čaglinu pohađaju učenici iz 20 naselja, a uočen je problem tih učenika putnika, koji čekaju nezaštićeni dolazak autobusa. U školi su osmislili projekt „Učenik putnik“ kroz koji su htjeli riješiti taj problem u najudaljenijim mjestima.

- Svjedoci smo svakodnevnog smanjenja broja učenika, kako u drugim školama, tako i u našoj. Osim te problematike našu školu prati problem velikog broja učenika putnika. Tijekom prošle školske godine, učenici su proveli anketu kojom su željeli doznati kada se učenici putnici ustaju, a kada dolaze svojim kućama, koliko vremena provode u školskom autobusu te koliko vremena izgube čekajući nastavu ili autobus za povratak kući. Učenici su ujedno obišli sva mjesta iz kojih njihovi prijatelji dolaze pri čemu su im učenici putnici ukazali na probleme s kojima se susreću tijekom čekanja autobusa ili samog putovanja. Najveći problemi dolaze kada nastupe loše vremenske prilike, jer djeca u školu dolaze u mokroj odjeći i obući, često promrzla, nakon čega slijede prehlade i izostanci s nastave – rekla je ravnateljica čaglinske škole Slađana Švajda.

U realizaciju projekta uključila se osječka Zaklada Slagalica i pomogla s 13 tisuća kuna. Projekt je vodila učiteljica Gordana Ereiz, nacrte je napravio učitelj tehničke kulture, materijal osigurao roditelj učenika Željko Vidmar, veliku pomoć oko cijele realizacije pružila je općina Čaglin i načelnik općine Dalibor Bardač, u radovima su pomogli članovi UDVDR ogranka Čaglin, djelatnici Komunalca Čaglin i članovi Mjesnih odbora u naseljima. Svi radovi odrađeni su volonterski što pozitivan primjer kako jedna mala sredina može poboljšati svoje uvjete života.

Prva autobusna nadstrešnica postavljena je u Djedinoj Rijeci, a ostale će biti postavljene ovog tjedna zbog lošeg vremena proteklog tjedna, koje je omelo planirano postavljanje. Prvom postavljanju nazočile su i Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica, koja je postavila i natpisnu ploču na autobusnu nadstrešnicu, te svi sudionici u realizaciji projekta. Ravnateljica škole Slađana Švajda uručila im je svima Zahvalnice za doprinos i realizaciju projekta.

Tekst: Vladimir Protić Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin