Utorak, 20 Listopad 2015 13:40

Dani talijanskih običaja i konjske salame

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANOSTI “JESEN U NAŠEM KRAJU” U PLOŠTINAMA -

PLOŠTINE - Četvrtu godinu zaredom održane su tradicionalne kulturno-folklorne svečanosti „Jesen u našem kraju“ i „Dani talijanske konjske salame, običaja i tradicije“ u Ploštinama. Manifestaciju je organizrala Zajednice Talijana Liberta i Udruga proizvođača talijanske konjske salame izvorno-Ploštine. Bili su postavljeni i štandovima udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, ali u manjem broju zbog prijeteće kiše.ploštine

Zajednica Talijana „Liberta“ djeluje već 39 godina čuvajući tradiciju i običaje talijanske nacionalne manjine i okolice na području Pakraca. Tijekom godina razvila se suradnja s lokalnom i regionalnom upravom, matičnom zemljom, Talijanskom unijom i narodnim sveučilištem iz Trsta.

„Zajednica, od osnutka pa do danas, ulaže veliki trud u poboljšanje i razvoj naših krajeva kako bi omogućili bolji život i viši standard svim stanovnicima ovih krajeva, a ne samo pripadnicima talijanske manjine. Jedan od naših najvažnijih ciljeva je promocija naših specijaliteta kao izvornog proizvoda naše talijanske manjine koja živi na ovom području“- rekao je na otvaranju svečanosti predsjednik Zajednice Talijana „Liberta“ Antun Bruneta i pozdravio  predsjednika Talijanske unije Furija Radina, članicu Izvršnog odbora Talijanske unije Rosanu Berne, gradonačelnika Pakraca Davora Hušku te slikare Josipa Stragu iz Lipika i Petra De Villu iz Zagreba koji su izložili svoja umjetnička djela na ovogodišnjoj manifestaciji u Ploštinama.

ploštine1„Manifestacija je podržana od strane Talijanske unije jer vjeruju u život, kvalitetu i budućnost Talijana na ovim područjima. Također, to je glavni razlog zbog kojeg Talijanska unija i Talijanska vlada investiraju ovdje jer vjeruju u opstanak i postojanje Talijana na ovim prostorima te da će Zajednice Talijana u Ploštinama, Lipiku i Kutini raditi na opstanku kulture koja je na ovim područjima prisutna već 139 godina.“ - istaknuo je predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

„ Na području Pakraca – zapadnom bazenu općine, živi najveća talijanska zajednica u Hrvatskoj izvan Istre. Mnogima je to iznenađenje, ali isto tako mnogi to prihvaćaju s interesom i zanimanjem, posebice kada probaju specijalitete iz ovoga kraja koje predvodi talijanska salama bez koje se više ne ide u Zagreb, ni u jedno ministarstvo, ni u jednu ustanovu” - rekao je gradonačelnik Huška.

Umjetnici iz Sirača za vrijeme trajanja manifestacije demonstrirali su izradu drvenih figura iz debla. Njihov alat je motorna pila i brener. Posjetitelji su također mogli posjetiti i etno muzej u staroj školi. U glazbenom dijelu manifestacije „Jesen u našem kraju“ u Ploštinama nastupili su vrtićarci iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Donje Obriježi, učenici Osnovne škole braće Radića iz Donje Obriježi, Mažoretkinje Grada Lipika, Plesni klub „Dolce“ Pakrac-Lipik, KUD „Tkanica“ iz Okučana, Zajednica Mađara „Đeram“ iz Grubišnog Polja, Folklorna skupina „Češke besede“ iz Prekopakre.

Tekst/foto: G. V.