Subota, 26 Rujan 2015 13:41

24 kilometra za 24. obljetnicu prve vojne akcije u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PRISJEĆANJE NA POGINULE BRANITELJE U KAMENSKOJ -

KAMENSKA – Obilježavajući 24. obljetnicu prve vojne akcije s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora uz spomenik poginulima u Kamenskoj organizirana je komemoracija i polaganje vijenaca. Sjećanje je to na događaje 26. rujna 1991. godine kada su u akciji oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić, Ivica Zovko, Igor Zalar, Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić.

U organizaciji HVIDR-e i ove godine se trčao treći po redu Memorijalni maraton od Trga 123. brigade do spomen obilježja u Kamenskoj u dužini od 24 kilometra. Ove godine bilo je oko 15 maratonaca i jedna maratonka iz Požege, Našica, Slavonskog Broda i Zagreba. Uz pjesmu "Zovi, samo zovi" i hrvatskom zastavom došli su na mjesto komemoracije za tri sata.

Na spomen obilježju poginulim braniteljima vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo roditelja poginulih hrvatskih branitelja, izaslanstvo braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županom Alojzom Tomaševićem i zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom, izaslanstvo grada Požege, općine Brestovac predvođena načelnikom Zdravkom Mandićem, izaslanstvo Vojarne 123. brigade, policije, ureda za obranu i OŠ Dragutina Lermana Brestovac, čiji učenici su priredili i prigodan program uz spomenik u Kamenskoj. Nakon komemoracije svi su se uputili u Lovačku kuću u Orljavcu gdje je župan Alojz Tomašević ispred HVIDR-e podijelio zahvalnice svim maratoncima. Za sve goste i uzvanike Općina Brestovac je organizirala mali domjenak u Lovačkoj kući.

Tekst/foto: Vanja Protić