Subota, 26 Rujan 2015 13:29

Jedna hrvatska priča – film o Ivici Haasu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

INSTITUT ZA MIGRACIJE U POŽEGI ORGANIZIRAO PREDAVANJE I PREZENTACIJU FILMA O SPAŠAVANJU ŽIDOVSKOG DJEČAKA -

POŽEGA – Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, koji je jedno vrijeme imao i svoj ured u Požegi, autor je niza istraživanja o migracijama, posebno na teritoriju Slavonije s posebnim osvrtom na Požeško-slavonsku županiju. Svi radovi su prezentirani kroz predavanja Požežanima, a ovaj puta je u Županijskoj gospodarskoj komori predstavljen rad mr. sc. Šenova Selimovića, Utjecaj kulture i tradicije na gospodarstvo – usporedba Anadolije u Turskoj i Slavonije.

Drugi dio večeri bio je posvećen životu Židova u Slavoniji i Požegi, njihovog prvog pojavljivanja, uključivanja u javni i gospodarski život Požege, te njihovog stradanja u vrijeme NDH, gotovo do posljednjeg čovjeka, o čemu je govorio dr. sc. Dragutin Babić. Njegovo izlaganje bilo je ujedno i uvod za projekciju dokumentarnog filma redatelja Jakova Sedlara „Jedna hrvatska priča – film o Ivici Haasu“. Priča je to koja priča tužnu sudbinu Židova u Požegi koji su svi stradali u koncentracionim logorima, pa i obitelj Haas, od koje je spašen samo, tadašnji dvogodišnjak Ivica Haas. Njega je spasila od sigurne smrti obitelj Taborsky, koja je time pokazala veliku hrabrost i humanost, a tim postupkom i sama se izložila velikoj opasnosti, te je u dva navrata bježala pred ustaškim hapšenjima u okolicu Požege i Kaptol, te se skrivala. Dječak Ivica je preživio, školovao se u Zagrebu, a nakon smrti obitelji Taborsky otišao je u Izrael. Danas tamo ima svoju obitelj, a u filmu je pričao o tome kako je preživio. Obitelj Taborsky je na njegov prijedlog poslije proglašena Pravednicima među narodima i odlikovana za svoje zasluge u spašavanju Židova, Pravednik među narodima je odlikovanje koje dodjeljuje država Izrael kako bi odlikovala pripadnike drugih naroda koji su spašavali Židove od istrjebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Ovo odlikovanje je najviše izraelsko državno priznanje za nežidove, a njime su odlikovane 104 osobe iz Hrvatske. Na medalji koju dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema napisano je: "Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet".

O filmu i njegovom nastajanju govorio je režiser Jakov Sedlar, a o vraćanju židovske povijesti i digniteta židovskog naroda obnavljanjem zapuštenog židovskog groblja i postavljanjem spomen ploče na mjesto spaljene sinagoge saborski zastupnik Zdravko Ronko. On je istakao kako unatoč svemu kod Ivice Haasa danas nema mržnje u njegovim pričama, a upravo svim ovim postupcima s Požežana je skinuta stigma za stradanje Židova i prikazano da je među Požežani bilo onih koji su štitili Židove, spašavali ih, pa su neki zbog toga čak i stradali.

Tekst/foto: Vladimir Protić