Petak, 25 Rujan 2015 11:35

Najzanimljivije je učenicima bilo predavanje o japanskom i origami

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ JULIJA KEMPFA I PROJEKT MEĐUNARODNI DAN JEZIKA -

 POŽEGA – Cijeli tjedan kroz niz predmeta, učenici OŠ Julija Kempfa iz Požege svojim aktivnostima dali su prilog obilježavanju Međunarodnog dana jezika. Na svim svjetskim jezicima, ukupno 25, naučili su kako se kaže riječ prijatelj, a izrađivali su zastavice država, pravili plakate, jezične kape, pjevalo se na stranim jezicima, posebno pjesmu iz Disneyevog filma Frozen, koja je opjevana na 25 jezika svijeta, izrađivali panoe za školske hodnike, molili na talijanskom i latinskom i dr.

 - Cilj ovog projekta, koji smo pokrenuli prvi puta u našoj školi je promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe i svijeta u kojem djeca žive, upozoriti na važnost učenja stranih jezika, kako bi se povećalo kulturalno razumijevanje i višejezičnost, te poticati na cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje. Cijeli tjedan i učenici nižih i viših razreda rade u raznim radionicama, posebno na satima jezika, ali i drugih predmeta - rekla je učiteljica engleskog jezika Jasmina Radović Jakovljević, voditelj projekta.

 - Osim plakata i panoa mi smo posebno obrađivali zemlje engleskog govornog područja, od Australije, Novog Zelanda. SAD, Irske, a viši razredi su organizirali „projekt music“ kroz koji su obradili glazbu raznih zemalja te likovno obradili najpoznatije zemlje – istakao je suradnik na projektu Marko Bagarić.

 Djeca su najviše očekivala Akiko, učiteljicu iz Japana koja radi u čaglinskoj osnovnoj školi i već niz godina u izbornoj nastavi djecu poučava japanskom jeziku. Osim japanske kulture, pisma i jezika učenici su se najviše radovali origamiju.

 - Učenici su pokazali interes za jezik, čak su od prije znali neke riječi na japanskom, no najviše su pokazali interes za origami, jer do sada to nisu radili. U čaglinskoj školi već osam godina imamo na izbornoj nastavi japanski jezik – istakla je Akiko Nishimoto Damjanović koja živi u hrvatskoj 15 godina i priznaje da je njoj bilo teško naučiti hrvatski jezik.

 Kako Kempfova škola kao izborni predmet već nekoliko godina ima i albanski jezik, veliki interes djece možda potakne školu da organizira i učenje japanskog jezika, jer učiteljicu imamo u Čaglinu. Ravnateljica Kornelija Sabljak je ostavila i tu mogućnost kao izvjesnu za budućnost.

 - Učili smo neke riječi na japanskom, brojiti do deset, a naučili smo reći dozo – izvoli i origato – hvala. Nisu mi ni komplicirana japanska slova – kaže Domagoj Jurković iz 3. razreda, koji je napravio i jezičnu kapu s zastavicama zemalja svijeta sa svojim prijateljem Domagojem Lastom koji je znao ponoviti i brojeve na japanskom. – Teško je pisati i izgovarati na japanskom ali sviđa mi se i zanimljiv je. Engleski koji učimo je lakši.

Tekst/foto: Vladimir Protić