Četvrtak, 24 Rujan 2015 20:53

Za obilježavanja i uređenja spomenika nemaju dovoljno sredstava

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA -

POŽEGA – Veliki je i dugačak popis aktivnosti koje je prošle godine odradila Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega, no još je i veći plan za naredno razdoblje do kraja 2016. godine. Osnovni problem je u svemu nedostatak financijskih sredstava, pa osim rijetkih koji pomažu udrugu, kao grad Požega kada su u pitanju obilježavanja i akcije na području grada Požega, ne često, sami članovi izdvajaju svoja sredstva za komemoracije, obilježavanja, popravak i sanaciju spomenika podignutih na spomen antifašističke borbe. Iako su neki spomenici proglašeni i hrvatskom i svjetskom baštinom, država ne izdvaja sredstva za njihovu sanaciju. Veliki broj spomenika je oštećen i traži veliki angažman antifašista na njihovom popravku i sanaciji, pa su ne često sami članovi organizirali radne akcije na uređenju grobišta, spomen kosturnica, okoliša spomenika i popravljanju spomenika, istakla je predsjednica kata Holjevac u svom izvješću o radu.

U planu imaju obilježiti: Dan holokausta na Židovskom groblju, Međunarodni dan žena, stradale na Leštatu, proboj logoraša u Jasenovcu, Dan mladosti u Kumrovcu, Dan pobjede u 2. sv. ratu, Dan domovinske zahvalnosti sa gradom i braniteljima polaganjem vijenaca, komemoracije u Kusonjama, Sloboštini, Senjaku, Dan oslobođenja Požege, Dan borbe protiv fašizma i dr. U planu imaju redovan obilazak svojih bolesnih članova, te radne akcije na uređenju spomeniku NOR-a u Sloboštini, spomen kosturnicu borcima Požeškog odreda te niz aktivnosti na širenju istine o antifašističkom pokretu i NOR-u.

Podršku redovno dobivaju od grada Požege, a i na Skupštini ih je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, no iako redovno pozivaju Požeško-slavonsku županiju zadnjih godina nitko se ne odaziva na njihove aktivnosti, niti im financijski pomaže.

Tekst/foto: Vladimir Protić