Četvrtak, 24 Rujan 2015 20:45

Odabiremo zdravo srce za svakoga i svagdje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KONTROLNIM PREGLEDIMA POŽEGA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN SRCA -

POŽEGA – Kontrolnim pregledima krvnog tlaka i šećera u krvi, savjetovanjem o prehrani, promocijom kretanja i bavljenjem sporta, svakome jedna jabuka Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obilježio je Svjetski dan srca. Akcija pod nazivom „Odabir za zdravo srce, za svakoga i svagdje“ održana je u pješačkoj zoni grada Požega, uz zaista veliki interes građana Požege, posebno za kontrolne preglede, a nešto manje za sudjelovanje u vježbama i plesu kao fizičkim aktivnostima koje znatno utječu na kvalitetu zdravlja.

- Osnovna misao je da djelujemo na okruženje, jer okruženje treba djelovati motivirajuće na naše građane, da kretanje, pravilna ishrana su čimbenici koji utječu na zdravlje srca i krvnih žila, a pušenje i ostale štetne navike na koje možemo sami utjecati, a time i smanjiti bolesti srca i krvnih žila. Vodeći uzrok smrti u svijetu su bolesti srca i krvnih žila, a tako i kod nas. Sami možemo utjecati na svoje zdravlje, više se kretati i primijeniti pravilnu ishranu – kaže mr. sc. Mato Matijević, ravnatelj ZZJZ.

- Svi skupa možemo imati zdravo srce tako što imamo potporu svoga okruženja, od više zelenih površina, šetnice, biciklističke staze i što više se kretati. To mora biti omogućeno ljudima i moraju vidjeti da to i drugi rade. Na svom radnom mjestu moramo imati osiguranu neku pauzu za topli obrok ili zdravi obrok, što nam mora osigurati naše okruženje i jedinice lokalne samouprave. Pozivamo sve da to tražimo, jer u našoj županiji svaka druga smrt je od bolesti srca i krvnih žila, jednako i kod muškaraca i kod žena. Od 1000 smrtnih slučajeva u našoj županiji je 530 od bolesti srca i krvnih žila i po tome u okviru ostalih hrvatskih županija – istakla je dr. med. Jasmina Kovačević, voditeljica službe za javno zdravstvo, te dodaje da uglavnom ne živimo zdravo, jer se premalo krećemo, ne hranimo se zdravo i već od 10 mjeseca krenut će program „Živjeti zdravo“ na području županije.

Danas smo u mogućnosti spriječiti budući nastanak bolesti srca i moždanog udara usvajanjem zdravog načina života od djetinjstva i dalje tijekom cijelog života. Djecu je važno zaštititi od hrane s puno šećera i loših masnoća, slatkih pića, slatkiša, grickalica, prerađene hrane i poticati ih na aktivno provođenje slobodnog vremena u igri i bavljenju sportom.

Svoju podršku cijeloj akciji, posebno na štandovima za kontrolu zdravlja i osobno je dao požeški župan Alojz Tomašević, koji je zadovoljan svojim tlakom od 130/80, ali je malo zabrinut šećerom koji doseže vrijednost 8. – Zadovoljan sam nalazima ali uz terapiju, obzirom na svoje godine. Smatram da kako sam srčan čovjek, moje je srce mlađe nego što imam godina. Pazim na prehranu kao i svaki Slavonac, jedem sve ono što jedu i zdravi ljudi. Šalu na stranu, treba paziti na prehranu, ali nekada si dati i oduška, s našim delicijama uzeti i malo više kalorija. No treba izaći malo van, kretati se, šetati, a mi Slavonci malo u svoja polja. Naša županija ima tih problema ali moramo raditi na što više aktivnosti, šetnji, a ne kasno večerati – rekao je župan Tomašević, koji je dugo vremena radio u vojnom sustavu, a sada kada se bavi politikom nije primijetio da mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Zadnjih 7 godina nije pušač pa se malo popravio na kilaži.

Tekst/foto: Vladimir Protić