Petak, 18 Rujan 2015 14:41

Požega dobila socijalnu samoposlugu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT OBITELJSKA KOŠARICA „DAJEM OSMIJEH, PRIMAM RADOST“ -

 POŽEGA – Ministarstvo socijalne politike i mladih financiralo je projekt Obiteljska košarica „Dajem osmjeh, primam radost“ kojim su Udruga SVITAK iz Požege kao nositelj i Centar za socijalnu skrb Požega kao partner otvorili Socijalnu samoposlugu, kao prvu na području Požeško-slavonske županije. Samoposluga će za sve socijalno ugrožene obitelji i samce osiguravati hranu, higijenske potrepštine, odjeću i ostalo na adresi Miroslava Kraljevića 6.

- Udruga je osnovana početkom prošle godine, a naziv je skraćenica od riječi koje opisuju misiju našeg djelovanja, solidarnost, volonterstvo, individualni pristup, tolerantnost, afirmacija, komunikacija. Do sada smo djelovali kao partneri Centra za socijalnu skrb, na aktivnostima povećanja socijalne isključenosti osoba s invaliditetom, sudjelovali u prikupljanju potrepština stanovnicima poplavljenih područja prošle godine i donacija jabuka za korisnike socijalne skrbi. Projektom Obiteljska košarica financiranim od Ministarstva socijalne politike u vrijednosti 175 tisuća kuna koji ima za cilj smanjiti stopu rizika od siromaštva socijalno osjetljivih skupina i obitelji s djecom koje primaju minimalnu socijalnu naknadu na području grada Požega, Socijalna samoposluga je jedan dio projekta - rekla je predsjednica Udruge Margareta Krajnović i pozvala građane mogu donijeti namirnice, hranu, odjeću, školske potrepštine, igračke, a da mogu u košarice u trgovačkim centrima, za sada samo KTC, ostaviti dio artikala prilikom kupnje.

- Socijalna samoposluga radi utorkom i četvrtkom od 9 – 12 sati a korisnici zajamčene socijalne naknade s osobnom iskaznicom mogu dobiti potrebne osnovne namirnice i higijenske potrepštine, količina ovisno o broju članova obitelji. Za sada samo korisnici minimalne socijalne naknade, a trudit ćemo se omogućiti i ostalim korisnicima socijalne skrbi. Za sada imamo 256 korisnika od kojih su 101 obitelj s djecom – istakla je voditeljica projekta Senada Budimlić, a u samoposluzi je za sada pripremljeno tridesetak artikala, od brašna, soli, ulja, konzervirane hrane, prehrana za djecu, od čokolina i kašica, do bočica i pelena.

 - Centar za socijalnu skrb Požega partner je u više projekata, surađujemo sa udrugama. Trenutno imamo 797 korisnika zajamčene minimalne naknade od kojih je 256 u gradu Požegi, a samo u Pleternici imamo 150 korisnika. Intencija nam je da uz ovaj projekt proširimo djelovanje i na druga područja općina i gardova u suradnji s lokalnim jedinicama i udrugama koje tamo već djeluju. Projekt traje do kolovoza 2016. godine, pa smo zato pokrenuli darovanje građana namirnica u trgovačkim centrima a namjeravamo i prigodnim akcijama u vrijeme blagdana prikupiti namirnice, da program možemo provoditi i dalje. Socijalna samoposluga upravo će biti mjesto gdje se mogu donirati namirnice i preko nje koordinirati razne akcije pa kontaktirati i preko društvenih mreža – istakla je Martina Vlašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, koja očekuje da će se općine i gradovi više uključiti u osiguranje sredstava za socijalne programe. Grad Požega jedini mjesečno osigurava sredstva za troškove socijalno ugroženih građana za stanovanje i troškove režija, dok ostali u tome sudjeluju djelomično.

Tekst/foto: Vladimir Protić