Četvrtak, 17 Rujan 2015 14:13

To je sjećanje na pad požeške vojarne 17. rujna 1991. godine

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PO PRVI PUTA OBILJEŽEN DAN HRVATSKIH BRANITELJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Nakon prihvaćanja prijedloga UDVDR-a PSŽ na županijskoj sjednici, 17. rujan je postao Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije, a na sjećanje taj dan slavi se godišnjica oslobađanja požeške vojarne, koja se dogodila 17. rujna 1991. godine.

Dan uoči održan je Okrugli stol na temu „Oslobađanje vojarne u Požegi 1991. god. – pad kasarne JNA 1991. godine“ koji je održan u vojničkom restoranu Pleter u vojarni 123. brigade Požega. Uz prikazani dokumentarni film iz dana oslobođenja sudionici su iznijeli svoja sjećanja na prve dane rata.

Obilježavanje je počelo u jutarnjim satima sv. misom u kapeli sv. Ivana Krstitelja u požeškoj Vojarni 123. brigade HV-a. Nakon sv. mise svi su se uputili na Trg 123. brigade gdje su položili vijence i zapalili svijeće u spomen i znak zahvalnosti svima koji su dali život za domovinu. Župan Alojz Tomašević je položio vijenac kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a saborski zastupnik Zdravko Ronko kao izaslanik ministra branitelja Predraga Matića Freda. U ime Grada Požege izaslanstvo je predvodio gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenikom Darkom Puljašićem i savjetnikom Željkom Kalićem, također su bili i predstavnici svih braniteljskih udruga, vojske, policije, državne uprave, te županije, gradova i općina. U mimohodu pobjede na čelu sa zastavama mnogobrojnih postrojbi i udruga branitelja, sudionici svečanosti su krenuli do vojarne 123. brigade.

Na povijesne činjenice u vrijeme oslobađanja vojarne podsjetio je pukovnik Miroslav Zelenika, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i vojarne 123. brigade - Ono čega nije nedostajalo hrvatskim vojnicima u to vrijeme bila je ljubav prema domovini, ogromno srce, zajedništvo i odlučnost na putu stvaranja hrvatske države. Takvu vojsku ništa nije moglo zaustaviti. Sam čin oslobađanja vojarne bio je dodatni poticaj Hrvatskoj vojci koja je pokazala kako je neprijateljska JNA ranjiva i pobjediva - rekao je pukovnik Zelenika.

- Ne znam jesam li bio sretniji 1991. godine kad smo ušli u ovu vojarnu ili danas kad smo išli u koloni ponosa. Na današnji dan prije 24 godine skinuli smo i posljednju zvijezdu petokraku. Od tada nadalje piše se slavna povijest svih naših postrojbi, od Narodne zaštite, MUP-a te Zbora narodne garde. Budite ponosni ovo je naša vojarna i naša domovina za koju smo se i borili - rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnik Vedran Neferović posebno je zahvalio za sve ono što je učinjeno prije 24 godine. - Ponos u vama, emocije koje ovaj dan sigurno u vama izaziva, treba cijeniti i u budućnosti, za naš grad vrednovati, i svakako prikazati mladim generacijama, koje nemaju osjećaj za to vrijeme, jer tada nisu bili ni rođeni. U svoje osobno ime, u ime građana Grada Požege još jednom vam iskazujem veliku zahvalnost i želim da u ovoj borbi za očuvanje identiteta i digniteta hrvatskog branitelja ustrajete, pa neka i ovaj dan hrvatskih branitelja bude dovoljan razlog da vas iduće godine bude još više - rekao je Neferović.

Umirovljeni general Alojz Tomašević, prenio je riječi zahvalnosti i čestitke predsjednice RH za učinjeno. - Drago mi je da danas u ovoj vojarni imamo tri velike institucije, mlade prijatelje, vojnike koji se nalaze na obuci i one koji žele biti pripadnici Hrvatske vojske. Možda su i danas u ovom stroju s vama vaši očevi, stričevi te ljudi koji su to omogućili - rekao je Tomašević.

Za sve sudionike organizatori su priredili vojnički grah u vojničkom restoranu.

Tekst/foto: Vanja Protić