Petak, 04 Rujan 2015 15:05

Najbolji fiš skuhao Matej Peradinović iz Valpova

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

21. POŽEŠKA FIŠIJADA U PARKU KRAJ ORLJAVE -

 POŽEGA – Jedna od najvećih gastro manifestacija svakako je Požeška fišijada, koja već niz godina, točnije 20 godina do sada okuplja u Parku kraj Orljave nekoliko tisuća posjetitelja i ljubitelja fiš paprikaša, ali i mnoštvo majstora fiša koji na požešku fišijadu dolaze iz cijele Slavonije pa sve do Zagreba.

IMG 8750Ove godine odlukom organizatora TZ Grada Požega broj fiš majstora ograničen je na 42, pa je dosta fišera ostalo bez natjecateljskog mjesta. Zbog određenih radova u parku i na šetnici uz rijeku Orljavu cijela manifestacija je pomaknuta u prednji dio parka, koji je znatno manji, no već nagodinu po riječima organizatora fišijada će biti na svom starom mjestu i nadamo se u neograničenom broju fiš majstora.

 Podjelom ribe za fiš krenulo je natjecanje u 11 sati, a Fišijadu je otvorila direktorica TZ grada Požega Silvija Podoljak poželjevši svima da skuhaju najbolji fiš paprikaš.

 Jedan od fiš majstora koji je dolazio do sada na sve požeške Fišijade je Vladimir Milković. - Redovno dolazim na požešku Fišijadu i do sada sam osvajao druga, treća ili četvrta mjesta, a kao pobjednik pleterničke Fišijade bio sam i predstavnik Požeško-slavonske županije na državnim natjecanju u Osijeku. Za fiš je jako važna paprika, ja kuham sa baranjskom paprikom, no važno je da bude uravnoteženo svih začina – kaže Milković.

IMG 8793- Ja sam sudjelovao na svih dosada 20 fišijada i volim dolaziti. Odlazio sam i na duge fišijade, ali do sada nisam osvojio prvo mjesto, nego druga i treća mjesta. Tajna dobrog fiša je u ribi, dobroj vodi u dobroj paprici, a to sve dobro skuhati. Nekoliko puta kad sam osvojio drugo mjesto županiju je zastupao onaj tko i nije bio iz županije, pa nikada nismo saznali gdje je naša županija, gdje smo mi u kuhanju fiša jer nismo imali povratnu informaciju o tome – kaže Željko Begović iz Drškovaca.

 Po ocjeni stručnog žirija u sastavu Zdenko Došen, Marijana Pranić i Zdenko Škopec ove godine majstori fiša su bili dobri i odlični. – Fiš majstori su bili odlični, a najbolja dva odskaču od drugih i bili su izuzetno dobri.Kod najboljeg fiša niti jedan začin ne smije odskakati previše, to sve mora biti dobro ukomponirano, umjereno slan, umjereno ljut, umjerena gustoća, da nije kisel zbog rajčice. Svih pet okusa mora biti spojeno u jedno – rekla je članica žirija Marijana Pranić, inače glavna kuharica Hotela Grgin Dol.

IMG 8808Prvo mjesto ove godine osvojio je mladi kuhar iz Valpova, Matej Peradinović, koji ističe da on sa sobom uvijek nosi vodu iz Valpova koja je jako važna za kuhanje fiša. S njim u ekipi kao pomoćnik je bio Siniša Ristić iz Osijeka. – Evo prvi puta sam ovdje u Požegi na fišijadi, do sada sam se natjecao na Festivalu kulenove seke u Velikoj i osvojio zlatnu medalju, te srebrnu na požeškoj Sarmijadi, a sa svojom ekipom pobijedili smo i Roštiljadi ove godine u Zagrebu.. Jako volim kuhati i volim se natjecati. Za dobar fiš je važna dobra riba i dobra paprika, baranjska i voda koju nosim sa sobom uvijek. U Požegu sada redovno dolazim – istakao je pobjednik Matej.

IMG 8764Drugo mjesto osvojio je također mladi Milković Tomislav iz Blackog, koji već godinama na fišijadama u Požeštini osvaja dobar plasman i pobjede. Treće mjesto osvojio je Andrej Budač iz Osijeka.

Osim fiša za sve ljubitelje ribe požeški ugostitelji pripremili su posebnu deliciju šarana na rašljama, ali i druge riblje delicije. Uspjeli su zaista i ove godine veliki broj posjetitelja, preko 5.000 posjetitelja nahraniti s ribljim specijalitetima, tako da iz Parka kraj Orljave nije nitko otišao gladan, ali ni žedan, jer poznata vina požeškog i kutjevačkog vinogorja najbolje se sljubljuju s ribljim delicijama.

21. Fišijadu posjetila je i najmlađa posjetiteljica Michelle, koja je mogla samo promatrati kako majstori fiša pripremaju najbolji fiš koji će možda u budućnosti probati. Oni malo stariji okušali su se u ručnom lovu šarana u bazenu, a pobjednik je 11-godišnji Anto Mandić iz Vilić sela, drugi je Teo Brekalo iz Dervišage i treće plasirani je Toni Zekić iz Austrije.

Tekst/foto: Vladimir Protić