Srijeda, 17 Lipanj 2015 19:13

Novi Statut donesen s 22 glasa „ZA“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

IZVANREDNA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Po prvi puta, kažu neki sudionici od osnivanja Vatrogasne zajednice županije došlo je do razmimoilaženja prilikom odlučivanja, što smatraju da je poražavajuće jer neki svoje osobne interese stavljaju pred ciljeve vatrogastva. Sve je u biti započelo na prošloj, redovnoj godišnjoj skupštini kada su se u prijedlogu novog Statuta našla dva suprotstavljena mišljenja, iz kojih se samo može isčitati sukob dobrovoljnih vatrogasaca, kojih je preko 98% i profesionalnih vatrogasaca kojih je tek 40-tak na našem području. Upravo ti profesionalni vatrogasci, koji su u najvećem dijelu i zapovjednici u Vatrogasnim centrima gradova i općina, pa i sam Vatrogasni zapovjednik VZŽ mišljenja su da bi oni trebali predlagati i izabrati zapovjednika i njegovog zamjenika u Zapovjedništvu VZŽ. Prijedlog Predsjedništva VZŽ da oni mogu samo predlagati, kao i Predsjedništvo VZŽ, a da Odluku o tome može donijeti samo Skupština VZŽ, koju čine svi i predsjednici i zapovjednici DVD-a, VZ grada Požega, Požeštine i Pakraca i Lipika i Vatrogasnih centara općina i gradova.

Brojne diskusije i prijedloge za i protiv ponovno smo čuli i na ovoj izvanrednoj sjednici, a diskusiju koja nije donosila rješenje prekinuo je zamjenik župana Željko Jakopović, zatraživši da se glasa za oba prijedloga, a prijedlog koji se većinom glasova usvoji da bude obvezan za sve, a da svoja razmimoilaženja tada zaborave i dalje krenu sa radom na dobrobit i zadatak vatrogastva, koje u ostalom s znatnim sredstvima financira i Požeško-slavonska županija, oko 680 tisuća kuna na godišnjoj razini, te općine i gradovi, svaki ponaosob za svoje područje.

Prvi prijedlog koji je došao ispred Predsjedništva usvojen je sa 22 glasa „ZA“, sedam glasova je bilo za drugi prijedlog, a dva glasa se nisu izjasnila niti za jedan prijedlog. Kako Skupština broji 32 člana prvi prijedlog je dobio dovoljan broj za pravosnažnu odluku, te će i nadalje prijedlog o imenovanju zapovjednika i njegovog zamjenika moći uputiti i Predsjedništvo i Zapovjedništvo VZŽ, a odluku o imenima donijeti samo Skupština. Ova odluka bi trebala sve obvezivati jer je dio novog Statuta, iako smo i nakon sjednice od sudionika dobivali i dalje suprotstavljene ideje, a posebno je sve sudionike ogorčilo pismo jednog zapovjednika centra koji je vrlo ružnim riječima omalovažavao Predsjedništvo, iako to tijelo čine predsjednici svih vatrogasnih cjelina i vjerojatno su u svojim sredinama izabrani kao najbolji ljudi i vatrogasci.

No to je jedna od zamki na koju su svi upozoravali, kada dobijete prve profesionalne vatrogasce onda će vam se raspasti dobrovoljni vatrogasci. Mi smo jedna od rijetkih sredina koja smo uz profesionalne vatrogasce koje imamo u dvije profesionalne Javne vatrogasne postrojbe još ojačali dobrovoljne jedinice koje imamo gotovo u svakom naselju, povećali broj ljudi, osigurali pa i kroz brojne donacije velike količine opreme i vatrogasnih vozila. U svim zemljama EU dobrovoljnost je osnova vatrogastva, pa tako i u Austriji iz koje dobivamo veliki broj donacija vatrogasnih vozila, ali isključivo za dobrovoljno vatrogastvo, i upravo tu koheziju koju smo isticali između naših dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca sada smo doveli u pitanje. No, svi se nadaju da će se nesporazumi riješiti a sve u cilju daljeg razvoja i jačanja vatrogastva na području županije.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Alen Protić