Četvrtak, 18 Lipanj 2015 12:48

Pomoć u nastavi učenicima s poteškoćama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

(PROMO ČLANAK) PETICA ZA DVOJE -

 Projektom PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija – ZA DVOJE“ osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u tri osnove škole u Požegi. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007. – 2013. koji 02062015 015je dio natječaja Osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u sklopu mjera Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nositelj projekta je Grad Požega, a partneri su osnovne škole iz Požege - OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Julija Kempfa i OŠ Dobriše Cesarića. Vrijednost projekta Petica za dvoje je 1.399.709,55 HRK, od čega je 85% financirano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a ostalih 15% predstavljaju nacionalna sredstva Republike Hrvatske.

Provedba projekta se približava svome kraju te on završava 30. lipnja 2015. godine. Njegovi ciljevi su olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, povećati mogućnost njihova upisa u redovne škole, unaprijediti kvalitetu njihova školovanja, te povećati zapošljivost nezaposlenih osoba. Ciljne skupine su učenici s poteškoćama i nezaposlene osobe registrirane na tržištu rada. Kroz projekt su zaposlena 32 pomoćnika u nastavi, od kojih je 19 u OŠ Julija Kempfa, 6 u OŠ Antuna Kanižlića i 7 u OŠ Dobriša Cesarić.

Aktivnosti projekta obuhvatile su osposobljavanje 32 pomoćnika u nastavi i njihovo uključivanje u rad s učenicima s teškoćama čime pomažu učenicima 02062015 009u prevladavanju socijalno-psiholoških prepreka, olakšavaju usvajanje odgojno-obrazovnih sadržaja, te im pomažu u interakciji s vršnjacima. Pomoćnica u nastavi Martina Blažević rekla je da posao asistenta zahtijeva davanje cijeloga sebe: „Napomenula bih da nije samo učenik napredovao već sam se i ja kao mlada osoba bolje izgradila. Bolje razumijem potrebe i probleme, posebno osoba sa poteškoćama koje uvelike vode do društvene odgovornosti. Odnos sa učenikom koji sam ostvarila nije samo odnos asistent – učenik s teškoćom u razvoju nego i odnos prijatelj koji pomaže prijatelju, koji uči jedan od drugoga, ima povjerenje i podršku a to ostaje čitav život.“

Osim osnovne aktivnosti pružanja pomoći učenicima u samoj nastavi provedene su aktivnosti informiranja i senzibiliziranja javnosti s problematikom učenika s teškoćama. Tako je u sklopu projekta obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom štandom u pješačkoj zoni, emitirane su tri radio emisije, održano predavanje pod nazivom „Svi smo različiti i posebni a opet tako slični“, radionica „Uspješno roditeljstvo“, zatim radionica „Suradnja učitelja/nastavnika i pomoćnika usmjerena odgojno obrazovnim potrebama djeteta“ i predavanje „Uloga obitelji i društva u svakodnevnom životu djece s poteškoćama u razvoju“.

bef558e4b32b42aa97ff4078e6fe42b4 XLU sklopu projekta Petica za dvoje provedena je anketa u kojoj su roditelji i učitelji/nastavnici izrazili svoje zadovoljstvo uključivanjem pomoćnika u nastavi. Pokazalo se da je uključivanje pomoćnika pozitivno utjecalo na obrazovna postignuća i socijalnu interakciju djece s poteškoćama. Koordinatorica projekta Ivana Vidović, defektolog u OŠ Julija Kempfa navodi: „Teškoće učenika su širokog raspona i iskustvo uvođenja pomoćnika u nastavi se pokazalo kao odlično rješenje baš za učenike koji uz veća intelektualna oštećenja imaju i poremećaje u ponašanju. Za učenike s motoričkim teškoćama su pomoćnici prijeko potrebni, jer ne mogu nikako samostalno pratiti nastavu. Pomoćnici su im tehnička i emocionalna podrška u svim aktivnostima kroz čitavi radni dan. Iskustva su vrlo pozitivna. Pomoćnici su maksimalno uključeni u rad s učenikom, ali i s ostatkom razreda. Oni su uvijek u razredu i vide što se događa i pod odmorima, pomažu i drugim učenicima ako im je pomoć potrebna, olakšavaju učiteljima tijek nastavnog procesa.“ Dodatne informacije o projektu i provedenim projektnim aktivnostima mogu se potražiti na Internet stranici www.peticazadvoje.com.hr

petica za dvoje

Tekst/foto: Promo