Nedjelja, 14 Lipanj 2015 13:38

Položeni vijenci za poginule prve oružane postrojbe Požeštine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA OSNIVANJA 63. BATALJUNA ZNG POŽEGA -

VIDOVCI – Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom uz spomenik 63. samostalnog bataljuna ZNG Požega na 24. godišnjicu osnivanja bataljuna, prisjetili smo se 35 poginulih pripadnika. Vijence uz spomen obilježje položile su delegacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji poginulih branitelja, delegacija grada Požega predvođena gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, delegacija požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomašević, delegacija NK Dinamo Vidovci, delegacija MO Vidovci-Dervišaga, delegacija pripadnika 63. samostalnog bataljuna. Učenici Područne škole Vidovci OŠ Antuna Kanižlića izveli su prigodan program a molitvu je održao župnik vidovačke župe Mario Andrašek.

Samo desetak dana nakon što je u svibnju 91' postrojena prva postrojba ZNG u Zagrebu, na stadionu u Vidovcima postrojena je prva postrojba i u Požeštini, 63. samostalni bataljun Požega. Prvu oružanu akciju bataljun je imao već u kolovozu kada dio postrojbe odlazi na novogradiško i okučansko ratište, a dio sudjeluje u borbama zajedno s postrojbom MUP-a u Kamenskoj. Postrojba kasnije postaje 1. udarna bojna 123. Požeške brigade. Kroz postrojbu je ukupno prošlo 630 pripadnika, na žalost u direktnim borbama za vrijeme Domovinskog rata poginulo je 35 pripadnika, a što je još bolnije i tragičnije 40 ljudi je stradalo kao kolateralne žrtve rata, od posljedica ratnih djelovanja, oboljeli od posljedica ranjavanja i rata i onih koji su na sebe digli ruku, zbog nesnalaženja u kasnijem životu.

Odigran je i tradicionalni nogometni turnir, u kojem su se sastali ekipa domaćina Udruge 63. samostalne bojne s ekipama veterana NK Dinamo, ekipom MUP-a i OS RH.

Tekst/foto: Vladimir Protić