Utorak, 02 Lipanj 2015 09:44

Tristotinjak sudionika biciklijade

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

MANIFESTACIJA POŽEGA ZDRAVI GRAD 14. PUTA -

POŽEGA – Uz šetalište Nikole Tesle u Požegi kraj Orljave održana je po 14. puta manifestacija „Požega – zdravi grad“ koja promovira zdravi način života, rekreaciju, zdravu prehranu i bicikliranje. Na štandovima su požeške sportske i rekreativne udruge prezentirale svoje programe bavljenja sportom i rekreacijom, eko udruge, društva I OPG koji proizvode zdravu hranu, izviđači, ronioci, karataši, biciklisti, planinari, gljivari, pčelari i medari, uzgajivači lavande.

Iz Udruge Ekam članice su zorno prikazale vježbe joge, planinari Sokolovca su već ujutro sve zainteresirane poveli na planinarski izlet stazama do Sokolovca, a požeška Udruga mladih povela je biciklijadu ulicama grada do Turnića i restorana Stari fenjer. Na biciklijadu se odazvalo 300-njak biciklista od onih najmlađih do najstarijih. Najmlađi biciklist je bio trogodišnji Matija Mažar a najstariji je bio 75-godišnji Dragutin Tomić. Najstarija biciklistica Anka Budiselić dobila je i nagradu, večeru za dvije osobe u Starom fenjeru. Start za biciklijadu dao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović koji je istakao da Požega ima jako puno mogućnosti za rekreaciju, za bavljenje zdravim životom te da na širenju tih sadržaja radi i dalje.

U Turniću su organizirane i zanimljive sportske igre, pa je u bacanju bicikla u dalj od 15 natjecatelja najbolji bio s bačenim biciklom na 5,90 metara Antonio Lanc. U povlačenju užeta najbolja je kod žena bila Aerobik ekipa a kod muških ekipa Hercegovaca, koje su nagrađene pivom i energetskim napitcima. Alku na biciklu najbolje je pogodio Ivan Svjetlečić a u utrci na jednoj nozi najbolja je u konkurenciji žena bila Mihaela Devčić, a kod muškaraca Josip Fajpan.

Učenici i nastavnici Tehničke i Obrtničke škole u Požegi su predstavili svoj zajednički projekt „Aureus Mons“ koji promovira aktivni turizam na području Požeštine koji uključuje biciklizam, planinarenje, pješačenje. U sklopu projekta izrađena je web aplikacija koji svi korisnici mogu dobiti preko svojih pametnih telefona, tableta i laptopa te tako dobiti interaktivnog vodiča za navedene rute.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: Vanja Protić