Nedjelja, 31 Svibanj 2015 13:36

Vrsne delicije na stolu dugom 600 metara

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAJDUŽI STOL U VELIKOJ POSTAVLJEN PO 6. PUTA -

 VELIKA – Pucanj iz topa točno u 19 sati označio je da je najduži postavljeni stol u Velikoj, u sklopu trodnevne manifestacije „Čuvajmo običaje zavičaja" spreman. Ponovno se dobro jelo u Velikoj, na po 6. puta postavljenom Najdužem stolu u Hrvata, stolu dugačkom 600 metara. I ovu gastro manifestaciju u organizaciji TZ Velika i KUD-a Ivan Goran Kovačić podržala je općina Velika. Ove godine stol je bio nešto kraći, kažu recesijski, ali zato s bogatom ponudom sudionika i izlagača na najdužem stolu, udruga, KUD-ova, sportskih klubova, domaćih tvrtki, OPG-ova, vinara, lovaca, ribiča, koji su na stol iznijeli domaće i autohtone proizvode, jelo i piće svoga kraja, ili karakteristično za njih.

Rekord od tisuću metara dugom stolu punom hrane i pića koji je postignut još u trećoj epizodi zbog krize nije dostignut, no organizatori ne posustaju i nadaju se u narednim godinama srušiti i taj rekord i postati zaista najduži stol u Hrvatskoj. I ove godine stol je zaslužio međunarodni status jer su na stolu našla i autohtona jela iz Mađarske, Srbije i BiH. Već stari prijatelji iz Istre, Primorja i cijele Dalmacije ponovno su zauzeli svoja istaknuta mjesta na najdužem stolu s morskim delicijama, od tune na gradelama do školjki, pašta i dobrih vina.

No zato nije manjkalo posjetitelja na najdužem stolu kojih je ove godine bilo preko 6 tisuća, no organizatori su zadovoljni jer hrane nije nedostajalo i svi posjetitelji su mogli degustirati brojne delicije, slatke i slane delicije, sireva, veliki izbor slavonskih  suhomesnatih proizvoda, čobanca, fiš paprikaša, šarana na rašljama, slavonskih tortilja anđeoske kuhinje, čevapa i slavonskih kobasica u lepinji te veliki izbor pića, od domaćih likera i rakija, do vina od višnje i dobrih graševina.

Najduži stol i ove godine posjetio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i u društvu s veličkim načelnikom Vladom Bobanom obišli sve stolove i sudionike iz raznih krajeva Hrvatske. Najduži stol nakon degustacija nastavio se velikim koncertom pet tamburaških sastava u velikom šatoru do dugo u noć.

Tekst/foto: Vladimir Protić