Utorak, 02 Lipanj 2015 17:52

Nezadovoljni odnosom Komunalca prema braniteljima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDVDR GRADA POŽEGA ISTAKLA GORUĆE PROBLEME -

POŽEGA – Požeška Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata već nekoliko godina organizira svoje Godišnje skupštine pod velikim vojničkim IMG 0759šatorom, jer tako kažu sjećaju se najbolje dana koje su proveli i u daleko težim uvjetima i istakli svoju samostalnost. Tako je bilo i ove godine, a šator su postavili u krugu stadiona NK Slavonije. Skupštini su nazočili predstavnici UDVDR-a gradova i općina s područja županije, čelnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ispred Ureda branitelja županije Miro Bagarić, te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Udruga ima otvoren ured koji svakodnevno pruža pomoć i informiranje branitelja, članova udruge u ostvarivanju braniteljskih prava kao i pomoć za što bezbolnije prevladavanje nagomilanih poteškoća traume nezaposlenosti, alkoholizma i suicida.

Predsjednik, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić podsjetio je sve na akciju sakupljanja sredstava za pomoć u postavljanju ploče na grobnicu branitelju Mikcu, koji je nakon sahrane dobio drvene daske na svoj grob. Tada su u IMG 0762organiziranoj akciji branitelja, županije i grada Požege prikupili dostatna sredstva i opločili grobnicu. Već tada je istaknuto da je to ponižavajuće prema braniteljima, te da se s komunalnom tvrtkom pokuša riješiti neka betonska ploča koja bi stajala do uređenja grobova, a ne da se oni pune vodom od kiša. – No obilazeći groblje vidio sam da takvih grobova s daskama ima još, te da su obitelji tih branitelja u nemogućnosti da postave pokrovnu ploču na grobl. U Pakracu su sa svojom komunalnom tvrtkom taj problem riješili s betonskom pločom koja nije skupa i koju kasnije ponovno mogu kada se grob uredi, staviti na drugi grob – istakao je Pavelić, pitajući sve da li to Komunalac Požega ne bi isto mogao napraviti. To ne iziskuje velika sredstva, a pitao se da li je to uopće u redu, i moralno i zakonski, grob pokriti samo daskama, jer na jednom grobu i daske su propale, a lijes je u vodi.

Tvrtku Komunalac predsjednik Pavelić ponovno je prozvao i kod podnošenja izvješća o realizaciji projekta „Sat istine“ gdje svi učenici osmihIMG 0753 razreda kroz prigodno predavanje popraćeno audio i video materijalima dobivaju pravu istinitu priču o Domovinskom ratu u svom kraju. Za učenike OŠ grada Požega, četiri škole, na povijesnoj lokaciji Sokolovca organiziraju predavanje u vojničkom šatoru, a za sve učenike pripreme pravi vojnički grah sa sokom. - Za sve to nam trebaju određena financijska sredstva, pa smo se za pomoć obratili tvrtkama u gradu Požegi, između ostalih i gradskoj tvrtki Komunalac Požega, te ostali iznenađeni odbijenicom, koju potpisuje predsjednik Uprave Nino Smolčić, aktualni predsjednik Gradskog vijeća grada Požega. kako to da za djecu i branitelje nema novca a istovremeno su sredstva odobrena za Udrugu antifašista – pitao je Pavelić, koji je spomenuo da su prošle godine više puta djelovali i prilikom odbijanja zapošljavanja branitelja, a da su posebno isticali i otpuštanje čak osam branitelja ili njihovih supruga i djece iz Gradske uprave, no da su njih šest za sada raspoređeni u druge gradske tvrtke ili državne ustanove.

UDVDR niz godina zajedno sa svojom središnjicom sudjeluje u akciji „Pomozimo djeci hrvatskih branitelja kupnjom računala“ u kojoj su šesti puta nabavljena računala za djecu branitelja težeg imovinskog stanja, a sada su ih dobila djeca iz Čaglina, Pleternice, Vetova, Trnovca, Pakraca i Požege.

UDVDR grada Požega predlaže da se datum pada požeške kasarne, 17. rujna, što je bio jedan od presudnih događaja za razvoj i oslobađanje Požeštine i stvaranja Hrvatske vojske 1991. godine, značajan i za cijelu RH, proglasi Danom branitelja Požeško-slavonske županije. Pripreme za obilježavanje tog dana već bi trebale početi.

Tekst/foto: Vladimir Protić