Nedjelja, 31 Svibanj 2015 12:49

Kosilica za travu na daljinsko upravljanje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA NA MEĐUNARODNOM SAJMU INOVACIJA OSVOJILA 4 MEDALJE -

POŽEGA – Učenici Tehničke škole prezentirali su svoje radove u Iloku na „Inventum 2015“, 9. međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih kojeg organizira udruga inovatora „Tesla“ uz suorganizatore Udrugu inovatora Hrvatske i Grad Ilok, te pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj ovoga sajma je približavanje inovacija, tehničkih i inovativnih rješenja kao i raznih poljoprivrednih i ostalih proizvoda gospodarstvenicima i građanima, a u svrhu povećanja gospodarskog rasta i očuvanja postojećih radnih mjesta. Na Inventumu su se predstavili izlagači iz 11 županija, iz gotovo 30 gradova i općina, sa preko 110 autora, škola i centara sa 80 inovacija i inventivnih radova, te 40 gospodarstvenika, OPG-a, raznih Udruga i domaćih radinosti sa preko 100 proizvoda iz raznih područja. Učenici Tehničke škole iz Požege su osvojili dvije zlatne i dvije srebrne medalje za svoje inovacije koje su prezentirali.

Zlatko Dražić učenik 2. razreda smjer računalni tehničar za strojarstvo osvojio je zlatnu medalju za svoju motornu kosilicu na daljinsko upravljanje

- Sa ovim projektom počeo sam u 12. mjesecu prošle godine. Prvo sam na računalu nacrtao projekt i napisao dokumentaciju te programirao kontrole pomoću koji se pokreće kosilica. U veljači ove godine krenuo sam sa prikupljanjem svih potrebnih materijala i dijelova, te nakon mjesec dana smo počeli sa izradom i u travnju smo završili projekt. Ova zlatna medalja i nagrada što sam osvojio u Iloku mi je jako veliki poticaj za daljnji rad i razvijanje novih ideja, te učenje u školi. Ova kosilica je prvenstveno namijenjena za ljude koji su u godinama i teško im je gurati običnu kosilicu, te za sve ostale ljude koji imaju velike površine za košnju. Kosilica ima benzinski motor od 3.5 KW za nož koji kosi travu, te za pokretanje alternatora koji puni bateriju za druga dva elektromotora pomoću kojih se kosilica kreće u svim smjerovima. Znači lijepo sjednete u hladovinu i kosite svoje dvorište bez imalo napora, a domet je preko 100 metara.

Marko Brnčić učenik 2. razreda smjer računalni tehničar za strojarstvo osvojio je zlatnu medalju za svoj projekt, a to je „H mjenjač“ na USB priključak. – Ovaj mjenjač je napravljen po uzoru na pravi automobil, mjerili smo korak na pravom automobilu kako bi ga napravili da bude što realniji. Ovaj mjenjač se može koristiti za sve igrice i simulatore vožnji automobila.

Josip Šinko je osvojio srebrnu medalju za svoj uređaj za reciklažu različitih materijala. - Ovaj uređaj se može upotrebljavati za reciklažu papira i ostalih materijala, te za pravljenje traka od papira, najveći format je A-4 papira različitih debljina koje stroj može izrezati.

Matko Pavičić je također osvojio srebrnu medalju za svoj Univerzalni transporter. - To su transportna kolica sa elektromotorom kojeg pokreće akumulator od 12V, te na taj način lakše možete prevoziti različite terete od pijeska, alata, zemlje itd.

Za sve ove učeničke radove zaslužan je i njihov mentor Martin Kaprel ing. strojarstva koji niz godina sa svojim učenicima osvaja domaće i međunarodne nagrade za inovacije.

Tekst/foto: Vanja Protić