Subota, 30 Svibanj 2015 13:30

Djeca se zahvalila pjesmom i plesom

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBNOVLJENA PODRUČNA ŠKOLA U ALILOVCIMA -

 ALILOVCI – Područna škola u Alilovcima djeluje u sastavu OŠ Vilima Korajca iz Kaptola i već je bila u derutnom stanju. Inicijativu ravnatelja Nine Diklića prihvatila je Požeško-slavonska županija i ove godine je u potpunosti obnovila, krovište, fasadu, PVC stolariju, povećala energetsku učinkovitost zgrade a čeka se kraj školske godine da se u potpunosti urede i dvije učionice za 16 učenika u četiri niža razreda. Učenici će pohađati školu u jednoj smjeni.

– Župan i županija su prepoznali našu potrebu i iznašli su potrebna sredstva za uređenje. Zahvaljujem se i svim roditeljima koji su se angažirali oko uređenja okoliša, školskog vrta, bojanja sprava na igralištu. Ovi učenici će sada imati kvalitetniju nastavu jer imaju dvije učionice, a imaju i prekrasan vrt od 3.000 m2 koji kod nas ima tradiciju i nekada je dobivao i nagrade. Sada smo zasadili i voćnjak s tradicijskim voćem – rekao je ravnatelj Diklić.

Sve prisutne pozdravio je i načelnik općine Mile Pavičić, koji je i sam nekada pohađao ovu područnu školu. – Naša škola je dobila novo ruho i zbog toga se zahvaljujem županiji koja je u ovim teškim vremenima za proračun iznašla dodatna sredstva. Osim što je uređena škola je i energetski učinkovitija što će se odraziti na manje troškove. Prošle godine također za Dan škole otvorili smo novo uređenu područnu školu u Podgorju u koji projekt se također uključila županija, a ove godine evo u Alilovcima. I općina Kaptol sa svojim sredstvima također pomaže školi da se poboljšaju materijalni i prostorni uvjeti. Žalosti me činjenica da nema više djece u školi, ali kako vidim ima dosta mladih roditelja među vama pa se nadam da će se i ta slika poboljšati kroz koju godinu.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je istakao da nije dozvolio iako je to ministarstvo predlagalo, da se niti jedna područna škola u županiji zatvori, makar imala i dva učenika, jer škola u selu nije samo škola, ona je i garancija opstanka u selu, ona je mjesto okupljanja i mjesto napretka, a ova mala djeca ne moraju ustajati u rano jutro da bi putovala u neki centar u školu. – Alilovci ovu školu zaslužuju jer to su vrijedni i zaslužni stanovnici. Naše probleme nitko ne može riješiti, nego mi sami, ako smo jedinstveni i zajedno. Znamo da je poljoprivreda ključ razvoja ovog dijela, uz znanost koja nam mora reći kojim putem ići, a djeca su garancija da će ovaj kraj, naša županija i Hrvatska živjeti. Zbog toga uvijek mora biti sredstava za ovakve stvari. No napravit ćemo mi i ceste i vodovode, ali ako nam ne bude djece to neće vrijediti ništa, a djece je svake godine sve manje. To je strašno i zato pozivam da ne odlazimo, nego da ostanemo na ognjištima naših otaca, jer od Hrvatske nema bolje zemlje – rekao je župan Tomašević.

Povodom toga, te uz Dan škole učenici su se zahvalili svima što je njihova škola sada najljepša, malom svečanosti uz pjesmu i ples, a mame i bake su ispekle puno kolača za slatki domjenak.

Tekst/foto: Vladimir Protić