Petak, 29 Svibanj 2015 11:27

Referendum za referendum

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIKUPLJANJE POTPISA ZA NOVI REFERENDUM U SVIM GRADOVIMA I OPĆINAMA -

POŽEGA – Na tiskovnoj konferenciji u ime 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva obratio se županijski koordinator Krešo Posedi najavljujući “Referendum za referendum” za koji će se prikupljati potpisi od 30. svibnja do 13. lipnja 2015. godine.

- Potaknuti prijedlogom novoga Zakona o referendumu koji je u saborskoj proceduri trenutno na prvom čitanju, a koji nudi značajna ograničenja za održavanje referenduma koji zatraže birači, 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva okupili su se u inicijativu „ZA REFERENDUM“!?, kako bi pokušali ublažiti štetne posljedice donošenja takvog zakona – rekao je Posedi te naglašava kako novi Zakon o referendumu uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa birača. Veliki broj građana neće biti u prilici dati svoj potpis zato što uredi državne uprave ne rade tijekom cijeloga dana niti vikendom, nema ih dovoljno na području države, a u velikom broju naselja nema nikakvih ureda državne uprave. Slab učinak ostvarit će i prikupljanje potpisa putem sustava e-građani jer je broj građana koji se koriste tim sustavom izuzetno nizak.

Također treba istaknuti i prošlogodišnji uspjeh Inicijative protiv outsourcinga koji je unatoč tome što referendum nije održan, sačuvao radna mjesta. - S ponosom ističemo, i zahvaljujemo svim građanima naše Županije koji su svojim prošlogodišnjim potpisom pokazali izrazito visoku dozu svijesti i pružili nam potporu u prošlo godišnjoj Inicijativi, te tako spasili brojna radna mjesta naših sugrađana. Nadamo se i vjerujemo, da će građani i sada prepoznati opasnost, od direktnog udara na demokraciju i prava običnog i malog čovjeka da odlučuje i utječe na političke elite. Budućim generacijama želimo ostaviti oružje kojim je spašeno 27.000 radnih mjesta. Ovaj je referendum najvažniji od svih do sada jer ako izgubimo ovo što ovim referendumom tražimo, referenduma više nikada biti neće - rekao je Krešo Posedi, županijski koordinator.

Tekst/foto: Vanja Protić