Petak, 29 Svibanj 2015 09:39

Udruga HVIDRA u sklopu natječaja organizirala posjet Vukovaru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ DRAGUTINA LERMANA IZ BRESTOVCA U VUKOVARU -

 VUKOVAR - Na natječaj o promicanju istine o Domovinskom ratu koji je objavilo Ministarstvo branitelja Udruga HVIDRA iz Požege prijavila se i prošla te temeljem toga natječaja izdana je jedna brošura u kojem su bila pitanja o Domovinskom ratu. Brošure su podjeljene učenicima Osnovnih škola gdje je nakon toga napravljen kviz znanja. Najbolji učenici iz tog kviza znanja osvojili su nagradno putovanje nazvano "Edukativni memorijalni posjet Gradu Vukovaru". Učenici osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca pokazali su najbolje znanje o Domovinskom ratu te su tako oni ostvarili pravo na putovanje i posjet najugroženijem gradu za vrijeme Domovinskog rata.

- Učenici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca koji su pokazali najbolje znanje ostvarili su pravo na nagradno putovanje gradu Vukovaru za svoje razrede. U posjetu Vukovaru učenici su posjetili Vukovarsku bolnicu, Spomen dom Ovčare, Masovnu grobnicu Ovčara, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Vukovarsku vojarnu, Crkvu sv. Filipa i Jakova i simbol grada Vukovara vodotoranj. Samim time Udruga HVIDRA uključujući se u ovaj projekt pokazuje da nije svrha postojanja toliko da postojimo samo radi samih sebe, već u više navrata smo pokazali da radimo u interesu šire zajednice - rekao je predsjednik Udruge HVIDRA Tomo Vrhovac.

Učenici koji su bili u posjeti Vukovaru mogli su vidjeti sve što se događalo tih crnih dana u gradu. U Vukovarskoj bolnici im je prikazan film Mjesto sjećanja na grad Vukovar u kojem je prikazano kako su se liječnici borili da spase stotine ranjenih žrtava, kako je svakodnevno dolazilo na tridesetke ranjenih osoba, a tada je vojska JNA svakodnevno bombardirala bolnicu dok na kraju nisu ušli u bolnicu i 200-tinjak ranjenih osoba odvezli izvan grada. Na lokaciji zvanoj Ovčare sve su ih pogubili, koje je i danas mjesto pijeteta prema žrtvama. Učenici su zapalili lampion žrtvama Domovinskog rata u Spomen domu na Ovčarama i na mjestu gdje se nalazi masovna grobnica. Za njih najsretniji posjet bio je zasigurno Vukovarskoj vojarni gdje su mogli držati raznoliko oružje, ulaziti u tenkove, brod ratne mornarice, bolničke autobuse i pregledati sve vrste naoružanja koje je tada imala Hrvatska vojska. Za cijelo vrijeme posjeta učenici su imali jednog od najboljih vodiča u Hrvatskoj Vladimira Štibrića koji im je sve to detaljno opisivao i pokazivao tako da učenici mogu biti iznimno zadovoljni i sretni posjetom gradu Vukovaru.

Tekst/foto: Alen Protić