Nedjelja, 26 Travanj 2015 13:15

Spomen obilježje poratnim hrvatskim žrtvama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA RATNIH VETERANA "HRVATSKI DOMOBRAN" OGRANAK POŽEGA -

POŽEGA – Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" ogranak Požega, kod mjesta Ponor koji se nalazi između ulice Baruna Trenka i ulice Točak, svečano su otkrili spomen obilježje nevinim poratnim hrvatskim žrtvama stradalim nakon odmazdi partizana u proljeće 1945. godine. Na ovom svečanom otkrivanju spomenika i blagoslovu bili su nazočni predstavnici drugih udruga "Hrvatski Domobran" iz cijele Slavonije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić, predsjednik UDVDR Krešimir Pavelić, pukovnik Hrvatske vojske Damir Grgurić te načelnik PU Požega Goran Matijević.

Drago Franić, predsjednik požeškog ogranka Hrvatskog domobrana, govorio je o povijesnim stradanjima prije 70 godina, o događajima nedaleko od mjesta gdje je postavljen spomenik. Rekao je kako su žrtve, mladići od dvadesetak godina, prebačeni na tadašnju Gradsku streljanu, danas Hotel Grgin Dol, gdje su bili u podrumima mučeni i potom zvjerski ubijeni. Progon nije prestao ni poslije rata, pod okriljem tadašnje zloglasne OZNE. - Tu su mučki pogubljena 32 mladića polaznika Domobranske zastavničke škole, te u dva navrata još 50 zarobljenih hrvatskih vojnika - istaknuo je Franić, optužujući za prešućivanje zločina ondašnju vlast i osvetu partizana nad Hrvatima ovog kraja.

- Žalosno je što je trebalo proći toliko desetljeća, danas u vrijeme kad je dovoljno nekoliko sati da slika i zvuk obiđu svijet. No, bilo je potrebno puno strpljenja i vaše upornosti da dočekamo ovaj trenutak da se u Gradu Požegi obilježi još jedno mjesto stradavanja hrvatskih žrtava. Vjerujem da ako ima još nekih mjesta, ako je to potrebno Grad Požega će to podupirati, za dostojanstvo svih koji su dali život za hrvatsku državu - rekao je na svečanosti gradonačelnik Vedran Neferović.

- Hrvatska šutnja nakon 70 godina je izašla na vidjelo, a žrtve za našu slobodu se ne smiju i ne mogu zaboraviti. Istina je najvrednije što možemo ponuditi i najvažnije što možemo govoriti. Nemojmo zaboraviti zaborav, prošlost hrvatskog naroda, ali nemojmo zaboraviti niti Domovinski rati i one ljude koji su dali najvrednije što su imali. - naglasio je župan Alojz Tomašević.

Spomenik je blagoslovio uz molitvu župnik vlč. Ivica Žuljević, a Katedralni zbor je otpjevao Hrvatsku himnu i nekoliko prigodnih pjesama.