Nedjelja, 26 Travanj 2015 13:27

19. Hercegovačko silo u Velikoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA HERCEG STJEPAN ORGANIZATOR TRADICIONALNE ZAVIČAJNE PRIREDBE -

 

VELIKA – Još jedno tradicionalno zavičajno okupljanje, 19. po redu Hercegovačko silo održano je u dvorani Vatrogasnom doma u Velikoj. Okupljanje doseljenih iz hercegovačkog kraja u Požeštini bilježi se od 1997. godine, kada je započelo održavanje Hercegovačkih sila na kojima se redovno pojavljuju kulturno umjetnička društva i folkloraši iz Hercegovine, pjevači hercegovačke gange, ali i guslari, diplari i gajdaši te poznati pjevači hercegovačkog kraja.

I ove godine Hercegovci i njihovi prijatelji napunili su dvoranu, a od brojnih uzvanika izdvajamo saborskog zastupnika Franju Lucića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i ujedno domaćina načelnika općine Velika Vladu Bobana. Skup je osobno pozdravio i general Ljubo Česić Rojs koji je do sada više puta boravio na silima, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je poslao svog osobnog izaslanika. Hercegovačko silo podržale su još dvije zavičajne udruge iz Požege, Ramska zajednica i Ličko zavičajno društvo Vila Velebita.

Iz rodne Hercegovine došli su gangaši iz Posušja, Rakitnog i Gruda koji su otpjevali nekoliko tradicionalnih gangi, a guslar Tomislav Kovač Strukić uz gusle je otpjevao nekoliko pjesama. Za ostali dio zabavne večeri bili je zadužena zabavna grupa Aurea band. Novi Upravni odbor na čelu s Marinkom Markota osigurao je i ove godine izložbu i degustaciju vina vinara kutjevačkog i pleterničkog vinogorja koji svoje porijeklo vuku iz Hercegovine, te i bogatu tombolu. Uz sir iz mišine i uštipke, naravno da se na stolu našla i mlada janjetina, te birana vina. Slijedeće godine kada se obilježava 20. jubilarno Hercegovačko silo, predsjednik Marinko Markota najavljuje još veći skup sa nizom novih gostiju i zabavljača.

 

Tekst/Foto: Vladimir Protić