Subota, 25 Travanj 2015 20:16

Najbolja je vinogradarska a onda sarma Pivnice Slavonac

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

GASTRO MANIFESTACIJA 2. POŽEŠKA SARMIJADA DONIJELA NOVE ŠAMPIONE SARME – KRALJICE STOLA -

POŽEGA – Pobjednik 2. Sarmijade, gastro manifestacije koja je održana u Hotelu Grgin dol je sarma koju je pripremila Udruga vinogradara i vinara Stjepan Koydl iz Požege. Za samo nijansu je bila bolja od sarme koju je pripremila Pivnica Slavonac iz Požege, a treće nagrađenu sarmu pripremio je Željko Turalija iz Valpova. Svi su nagrađeni vrijednim nagradama tvrtke Alles, kompletima kvalitetnih vina kutjevačke vinarke Zorice Tandara i poklon paketima organizatora. Članovi ocjenjivačke komisije koju je predvodio inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, inače zamjenik požeškog župana, inž. prehrambene tehnologije Dražen Krstanović, glavna kuharica hotela Marijana Pranjić, ocjenjivali su okus i kuhanost mesa i sastojaka, okus i kuhanost kupusa, izgled sarme, presjek i konzistentnost sarme te opći dojam.

- Po drugi puta tjednik Kronika požeško-slavonska organizator je jedne gastro manifestacije koja za svoj cilj ima promovirati sarmu, kraljicu slavonskog stola, i koliko god je to samo jedno jelo, ponovno smo na stolu vidjeli desetak raznih vrsta sarme, od one prave slavonske svatovske sarme, do one koje se priprema za neke blagdane, za krstitke, sarme za nedjeljni ručak, punjene slavonske sarme, japrak sarme od raštike, domaće sarme slavonskih domaćica, ali i grabaračke sarme. Sve su to razni nazivi, ali i razni okusi sarme koje su na stol pred ocjenjivačku komisiju iznijeli natjecatelji. Nije to bilo samo natjecanje nego i druženje, te posebno blagovanje svih sarmi prispjeli na natjecanje kada sve ekipe međusobno dijele i probaju sarmu – rekao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika, posebno zadovoljan što je Sarmijada već na svom drugom izdanju izašla iz okvira Požeško-slavonske županije, jer su svoje učešće uzela i tri majstora sarme iz Valpovštine, uz nagrađenog Turaliju i Matej Peradinović, te Siniša Ristić iz Osijeka. Kako su si svi natjecatelji dali dodatni trud te i svoj stol ili natjecateljsko mjesto dodatno uredili povjerenstvo je imalo težak zadatak da ocijeni najbolje uređeni stol, a nagradu je ove godine dobila ekipa Zavičajnog društva KUD Rama iz Pleternice. Svojim posebno uređenim stolom nisu ništa manje zaostajali ni ostali natjecatelji, kao prošlogodišnji pobjednici KUD Poljadija iz Grabarja, ali i po prvi puta članice organizacije žena HDSSB-a. Svaka domaćica stola je na najbolji način prezentirala svoju sarmu, spomenula osim naziva i kako ju je pravila, istakla njene sastojke i njenu ljepotu, a ove godine nagradu za najbolju prezentaciju dobila je članica KUD-a Požeška dolina Snježana Potočnjak.

Ponovno je bilo nekoliko stotina sarmi za degustaciju, a sa svojih stotinjak sarmi priključio se i Hotel Grgin dol i glavna kuharica Marijana Pranjić, tako da su i posjetitelji i građani Požege došli na svoje i degustirali najbolje sarme Požeštine. Nagrade su uručili ispred pokrovitelja ovogodišnje 2. Sarmijade, grada Požega dogradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

Kada na okupu imate samo članove dva folklorna društva već imate pjesmu i napjevavanje, slavonski bećarac, a kada na jednom mjestu imate desetak KUD-ova, onda sve prši od pjesme. Tako je bilo i ovaj puta nakon zajedničkog ručka kada se povela pjesma kojoj su začetnici bili članovi KUD Požeška dolina i KUD-a Bektež, a u svemu su im pomagali i mladi tamburaši iz TS Sanjari koji su upravo proslavili godinu dana zajedničke svirke.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja, Alen Protić