Nedjelja, 29 Ožujak 2015 13:36

Općina nagradila vatrogasca godine Željka Svobodu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

122. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD KAPTOL -

 KAPTOL – Stožerno je to društvo općine Kaptol koje je prošle godine imalo čak 199 intervencija, no kao i mnogi prošle godine 80% intervencija odnosilo se na zaštitu i spašavanje od poplava i sanaciju nakon poplava. Njihovih čak 430 članova društva velika su potpora radu društva, a i 43-ojici operativnih članova kojih na svaki zadatak izađe barem polovica, pa tako i na 8 požara prošle godine kad su gorjeli gospodarski i stambeni objekti.

IMG 6672Njihov dobar rad prepoznali su i izvan granica Požeško-slavonske županije, te oduševljeni za vrijeme svog boravka u Kaptoli, vatrogasna delegacija iz austrijske pokrajine Tirol najavila ove godine pomoć u vidu jednog vatrogasnog navalnog vozila i jednog vozila za tehničke intervencije. Time bi DVD Kaptol bio svrstan u potpuno opremljena općinska društva po procjeni ugroženosti koje može odgovoriti svim ugrozama požarne opasnosti na području općine.

- Vi ste novi heroji Hrvatske, jer ste nas obranili od poplava. Ne tražeći ništa vi ste branili domovinu i domove naših građana kao i nekada u Domovinskom ratu. Biti vatrogasac u vašem slučaju je i tradicija u vašim obiteljima, jer kod vas su vatrogasci i djedovi, očevi, a i vaša djeca bit će vatrogasci - istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na skupštini, koji je ekipu na spašavanju u Posavini i osobno obišao.

- Zaslužili ste samo pohvale zbog brojni aktivnosti  koje ste izvršili prošle godine, posebno u spašavanju iz poplava. Pokazali ste svoju nesebičnost i požrtvovnost, pa i odlaskom na spašavanje od poplava u Gunju i Rajevo Selo. Bili ste i ostat ćete naš oslonac – istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, koji niti ove godine unatoč znatnom smanjenju općinskog proračuna nije smanjio sredstva namijenjena vatrogastvu. Posebnost ove IMG 6680općine je što svake godine nagrade najboljeg i uzornog vatrogasca, plaketom ali i novčanom nagradom, koju je ove godine načelnik uručio Željku Svobodi.

Svi operativni članovi su posebnim priznanjem i ručnim satom nagradili svog predsjednika društva Zvonka Jurića, što svakako govori i o velikom prijateljstvu među članovima društva, te o velikoj ljubavi koju svi gaje za svoje društvo i vatrogastvo. Nagrađeni su i vatrogasnim spomenicama za 40 godina rada u društvu Vlado Mautner i Ladislav Faltinek, te za 30 godina rada u društvu Zvonko Jurić i Mirko Štetka.

Za poseban doprinos DVD Kaptol dodijelio je Zahvalnice Karlu Štetki, Draganu Mijiću i Petru Jelušiću. Brončanim vatrogasnim medaljama nagrađeni su Mirko Štefka, Zvonko Jurić, Drago Šimetić, Vlado Krupanjsky, Dalibor Mikić, Dario Mikić, Tomislav Golić, Krešimir Vidačić, Mario Poleto, Željko Jicha, Damir Svoboda, Željko Guzanović, Damir Rupert, Željko Svoboda, Željko Jurić, IMG 6742Josip Peroutka, Emil Svoboda i Jozo Augustinović, a brončanim vatrogasnim plamenicama Josip Svoboda, Mihael Poljanac, Tihomir Šmitpeter, Leopol Nemec, Mario Poleto,  Josip Antunović, Mato Majstorović, Marko Mijić, Tomislav Golić i Željko Svoboda.

Unapređenje za zvanje vatrogasca 1. klase nakon završene obuke dobili su Vlado Krupanjsky, Mato Majstorović, Mario Poleto, Zlatko Andrijević, Stjepan Šimetić i Filip Kruljac, za zvanje vatrogasnog dočasnika Josip Peroutka i Marko Mijić, za zvanje vatrogasnog dočasnika 1. klase Željko Svoboda i za zvanje vatrogasnog časnika Mihael Poljanac i Tihomir Šmitpeter koji je imenovan i za novog zamjenika  vatrogasnog zapovjednika.

Obuku za vatrogasne specijalnosti završili su: specijalnost bolničar Marko Mijić, Josip Antunović, Josip Svoboda, Mato Majstorović, Željko Jurić, Stjepan Šimetić, Filip Kruljac, Tihomir Šmitpeter i Zlatko Andrijević. Specijalnost za tehničke intervencije završili su Zlatko Andrijević, Petar Zavadil, Filip Kruljac, Tihomir Šmitpeter i Mihael Poljanac, za specijalnost gašenja šumskih požara i helikopterskog desanta Željko Svoboda, Mihael Poljanac, Filip Kruljac i Petar Zavadil, a za specijalnost strojara Josip Svoboda.

Tekst/Foto: Vladimir Protić