Petak, 27 Ožujak 2015 12:58

Od 594 intervencije najviše spašavanja u poplavama

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

123. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD PLETERNICA 1892.-2015. -
PLETERNICA – Središnje je to vatrogasno društvo koje je najbolje opremljeno, a prošle godine podnijelo je i najviše tereta i intervencija prilikom spašavanja od poplava, od evakuacija stanovnika, stoke i domaćih životinja, stočne hrane, stvari i električnih uređaja i strojeva, postavljanje zečjih nasipa, ispumpavanja vode iz stambenih i poslovnih objekata, IMG 6170sanacija terena nakon poplava.

- Vi ste heroji ovog prostora. Vaš posao je važan i ja ga cijenim a ističem da je sa vama zadovoljstvo raditi. Veliki dio vas je dao i pomagao na svim mjestima gdje je trebalo od Pleternice do Gunje – istakao je i pohvalio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, posebno čestitajući znakovitu obljetnicu 123. koja ga podsjeća i na slavnu brigadu 123. požešku u kojoj je ratovao.

IMG 6178- Ovo je društvo na koje u svakom trenutku možete računati i da će prvo odazvati se u pomoći. Zahvaljujem vam svima što ste učinili u spašavanju od poplava – rekla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, te najavila i pomoć oko rješavanja prostora, tj. novih garaža za vozila, koje će se izgraditi ili ako se tako zajedno odluči na izgradnju novog vatrogasnog doma sa spremištima na drugoj lokaciji, jer ova je očito postala pretijesna za dalji razvoj i rad društva. U toj ideji rješavanja kompleksnog pitanja DVD Pleternica podržao je i saborski zastupnik Franjo Lucić, napominjući da tu također treba računati na bespovratna sredstva europskih fondova koja se uskoro nude.

Vatrogasci Pleternice djelovali su i na požarima stambenog prostora dva puta, četiri puta na gospodarskim objektima, gasili požar vozila i četiri puta na dimnjacima, te pet puta gasili požar na otvorenom prostoru. Pet puta su uklanjali srušena stabla s prometnica nakon nevremena, no sve ostale intervencije vezane su za poplave u kojima su za vrijeme intervencija imali i šteta na vozilima i pumpama, no kako je u svom izvještaju rekao Dragutin Žnidarić, zapovjednik, štete su uz pomoć svih uspjeli riješiti i popraviti vozila. prošle godine su imali prihod od 268 tisuća kuna no i velike rashode od 351 tisuću kuna, za što su imali nešto sredstava od prošlih godina. Najviše u svemu financijski im pomaže grad Pleternica.

Društvo vodi računa o stalnom pomlađivanju, te o edukaciji vatrogasaca, pa je i ovaj puta bilo uručeno 30-tak uvjerenja o završenim obučavanjima za vatrogasne specijalnosti, bolničara, strojara, za tehničke intervencije, akcidente, rad s opasnim tvarima, upotrebe aparata za zaštitu dišnih organa. U svom radu surađuju i sa drugim udrugama s područja Pleternice, pa im je na skupštinu došla ženska pjevačka skupina KUD-a Orljava i otpjevala svečanu himnu.

Tekst/foto: Vladimir Protić