Utorak, 17 Ožujak 2015 14:00

Nema dovoljno socijalnih radnika u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SOCIJALNOG RADA -

 POŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega obilježio je 17. ožujka Svjetski dan socijalnog rada isticanjem postignuća socijalnih radnika i sustava socijalne skrbi, promociju socijalnog rada i pridobivanja značaja IMG 5920struke socijalnog rada u društvu te edukacijom stručnih djelatnika. - Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“ a u sklopu toga imamo i edukaciju koju nam održava prof. dr. sc. Lidija Arambašić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu s naslovom „Gubici i podrška u procesu tugovanja“. Kroz današnju edukaciju stručni radnici dobit će uvid o gubitcima i koje su reakcije na njih, te o procesu tugovanja i djelotvornoj podršci tugujućima i kao takve mjere primijeniti u praksi – rekla je ravnateljica požeškog Centra, Martina Vlašić, dipl. soc. radnica.

Centru za socijalni rad je u neku ruku otežana komunikacija s medijima jer su obveznici zaštite podataka Martina Vlašić ravnateljica centra za socijalnu skrbsvojih korisnika, pa to možda stvara nekakav jaz prema toj struci, no sukladno javnim obavijestima žele uvijek istaknuti pozitivne stvari koje ih ohrabruju i daju socijalnim radnicima snagu za rad. No bilježimo i da Centar za socijalnu skrb koji se brine za 64 tisuće stanovnika ima manjak u broju socijalnih radnika. – Po našoj analizi trebali bi imati tri puta više socijalnih radnika od broja koliko ih sada imamo, danas samo 14. Za nekakav rad po Europskim standardima taj broj bi trebao biti i tri puta veći – rekla je ravnateljica Vlašić, a na objavljeni natječaj za dva socijalna radnika nije se nitko javio iz područja Požeško-slavonske županije, nego tek iz južne Hrvatske i zagrebačke regije.

U težoj financijskoj situaciji u cijelom društvu Centar za socijalnu skrb ima povećani broj zahtjeva, a posebno za jednokratnim pomoćima obiteljima ili samcima, pa je samo u prva dva mjeseca odobreno 154 takve naknade. IMG 5921One se kreću od 500 do 2.000 kuna, a pravo je samca do 2.500 kuna u jednoj godini, te obitelji do 3.500 kn.

- Danas imamo jednodnevni senzibilizacijski seminar Oblici tugovanja i pružanje podrške ljudima, da sudionici steknu vještine. Govorit ćemo općenito o gubitcima, kako ih sve vrsta ima, kako teče proces tugovanja, koja su osnovna načela podrške. Nemoguće je izbjeći gubitke, svi  na ovom planetu Zemlji suočeni smo s gubitcima različitih vrsta i jedna od nevolja je u oporavku što jedan broj ljudi ima ozbiljne psihosomatske probleme. Oni moraju imati određenu terapiju kao podršku, ali i obitelji, prijatelja, kolega s posla. Moja ideja je da svi stručnjaci trebaju imati neke osnove o tome, kad im netko dođe tko je preživio gubitak da ga čuju i pruže mu odgovarajuću podršku – rekla je prof. Arambašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić