Nedjelja, 15 Ožujak 2015 11:43

Pred vrhovnom zapovjednicom OS RH prisegnulo 468 ročnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA PRISEGA 14. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA U POŽEGI -

POŽEGA – „Prisežem“, zaorilo se gromoglasno iz grla 468 ročnika, na svečanosti polaganja prisege u Središtu za temeljnu obuku Požega, koju su položili pred predsjednicom RH i vrhovnom zapovjednicom OS RH Kolindom Grabar Kitarović.

U dosadašnjih 13 naraštaja obuku je završilo 3531 ročnik i 441 ročnica, a na svečanom postroju u požeškoj vojarni 123. brigade Požega postrojeno je bilo 419 ročnika i 49 ročnica, koji su pristupili dobrovoljnom služenju vojnog roka u OS RH. Vojna obuka traje 8 tjedana i obuhvaća od prilagodbe ročnika i njihovo uvođenje u šire vojno okružje, vojno-stručnu obuku, rukovanje osobnim oružjem i upoznavanje taktičkih pojedinačnih zadaća, podizanje psihofizičkih sposobnosti, pripremna gađanja i pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima, a osim u Središtu za vojnu obuku dio obuke se odvija i na terenskom boravku na vojnom poligonu. Za najbolje od ročnika otvara se mogućnost nastavka vojne karijere i kandidati su za prijem u Djelatni vojni sastav i specijalističkih obuka u postrojbama kopnene vojske, zrakoplovstva i protuzračne obrane i mornarice.

Na svečanoj prisezi za vjernost Domovini po prvi puta čestitala im je predsjednica RH te pohvalila njihovu želju i ustrajnost da unatoč ne postojanju obveze služenja vojnog roka oni to čine u velikom broju. – U svima nama ovaj vaš čin izaziva poštovanje ali i podsjetiti nas koji upravljamo obrambenim sustavom na odgovornost prema vama i vašim obiteljima koju imamo. Hvala svima koji su vas podržali u vašoj odluci da uđete i u obitelj oružanih snaga. To nije bila jednostavna niti laka odluka, jer dragovoljno služenje vojnog roka možda će odrediti vašu daljnju karijeru i pravac u životu, posebno ako jednog dana postanete profesionalni vojnici, dočasnici i časnici OS. Uvjerena sam da će vam ova vojna obuku višestruko koristiti u vašem daljnjem životu. Sklopit ćete nova poznanstva i prijateljstva a ova obuka kod vas će donijeti poštivanje nadređenih, disciplinu, samokontrolu, redovitu tjelovježbu što će vam sve koristiti u daljem životu – istakla je vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović, te zamolila da unatoč svojevrsnoj konkurenciji u izvrsnosti između svih ročnika ne zaborave zajedništvo, pomaganje jedni drugima, dijeljenje dobrog i lošeg između njih jer to će im sve pomoći u njihovom ulasku u život. Posebno se zahvalila svim ženama koje su se odlučile na dobrovoljno služenje vojnog roka. – Ponosna sam da nijedna od vas u ova prva dva tjedna obuke nije odustala i na tome vam čestitam. Sigurna sam kako su svi pripadnici OS RH ravnopravni i svi se tretiraju jednako.

Mladim ročnicama i ročnicima obratio se i načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić i zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra. Visoki gosti su nakon prisege obišli nastavne kabinete, vojna vježbališta, terenski boravak ročnika, osobno i skupno naoružanje i tehniku kojom se koriste ročnici, te na kraju i prostorije i spavaonice u kojima borave ročnici za vrijeme trajanja obuke. Preko 3.000 posjetitelja, roditelja i članova obitelji, prijatelja ročnica i ročnika nazočilo je činu Svečane prisege, a Središte je za sve pripremilo, naravno najbolji vojnički grah za ručak.

Tekst/Foto: Vladimir Protić